Bereikbaarheid & Verkeer

Twee weken lang geen treinverkeer tussen Meppel en Assen

Van 8 tot en met 21 juni is er geen treinverkeer mogelijk tussen Meppel en Assen door werkzaamheden aan het spoor bij Hoogeveen. Reizigers die tussen Groningen en Zwolle reizen, worden geadviseerd om via Leeuwarden te reizen. Extra reistijd kan oplopen tot 45 minuten.


Leestijd: 2 minuten

NS zet extra Intercity’s in tijdens de spits tussen Zwolle en Leeuwarden. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen rijden er bussen. Ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen. Groningen Bereikbaar adviseert om voorafgaand aan vertrek de reisplanner te raadplegen.

Extra maatregelen voor reizigers

Vorig jaar waren er op dezelfde plek werkzaamheden aan het spoor. Toen was er overlast voor reizigers door een tekort aan bussen. Daarom zijn er dit jaar extra maatregelen genomen door NS en Arriva om de overlast voor reizigers zo veel mogelijk te beperken. Tijdens de werkzaamheden rijden er van maandag tot en met donderdag in de spits extra Intercity’s tussen Zwolle en Leeuwarden. Tussen Leeuwarden en Groningen zet Arriva extra lange treinen in

Inchecken

Reizigers die via Leeuwarden tussen Groningen en Zwolle reizen, hoeven in Leeuwarden niet uit te checken bij NS en in te checken bij Arriva. Reizigers die een van de tussengelegen stations tussen Leeuwarden en Groningen als eindbestemming hebben, moeten op station Leeuwarden wel uitchecken bij NS en inchecken bij Arriva.

Advies voor reizigers van:

  • Groningen naar Zwolle en v.v.:reis met de trein via Leeuwarden. In- en uitchecken op Station Leeuwarden hoeft niet. NS zet extra treinen in: er rijdt in de spits 4 x per uur een Intercity van Zwolle naar Leeuwarden in plaats van 2 x per uur.
  • Groningen of Zwolle naar Hoogeveen, Beilen en Assen en v.v.: NS zet bussen in die op deze stations stoppen. Ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen. De Sprinter tussen Groningen en Assen blijft rijden.
  • Bestemming stations tussen Leeuwarden en Groningen: reis met de trein via Leeuwarden naar je eindbestemming. Check op station Leeuwarden uit bij NS en in bij Arriva.

Reizigers worden geadviseerd voor vertrek de reisplanner te checken.De extra reistijd is verwerkt in de reisplanner.

Werkzaamheden ProRail aan de boog in het spoor bij Hoogeveen

Het spoor bij Hoogeveen ligt in een bocht en daarom moeten treinen daar nu afremmen tot 80 kilometer per uur. Door verlegging van het spoor kunnen treinen straks op snelheid blijven rijden wat zorgt voor een kortere reistijd voor Intercity’s tussen Zwolle en Groningen en de Sprinter van Groningen naar Zwolle.

In 2022 startte ProRail met de werkzaamheden aan het project Spoorboog Hoogeveen. Als gevolg van materiaaltekort door corona en de oorlog in Oekraïne moesten de werkzaamheden toen uitgesteld worden. Tussen 8 en 22 juni 2023 worden de werkzaamheden afgerond.

Goederentreinen

Als gevolg van de werkzaamheden aan het spoor, rijden er van 12 tot 21 juni ook goederentreinen via Leeuwarden naar Groningen. Omdat er op dit traject deels enkel spoor is, worden er op een aantal Arriva-treinritten opgeheven buiten de spitsuren.