Bereikbaarheid & Verkeer

Verkeerslichten tijdelijk korter op groen

De verkeerslichten in de stad Groningen zijn tijdelijk anders afgesteld dan normaal. Dat heeft te maken met Operatie Julianaplein: door de afsluitingen bij het Julianaplein veranderen de verkeersstromen in de stad. Op sommige plekken rijdt nu meer verkeer dan anders, op andere plekken juist minder. Doordat sommige verkeerslichten minder lang op groen staan, wordt op die plek het autoverkeer gedoseerd doorgelaten om verkeersopstoppingen verderop te voorkomen.


Leestijd: 1 minuut

Het Emmaviaduct. Foto: Aanpak Ring Zuid.
Het Emmaviaduct. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Emmaviaduct

Neem bijvoorbeeld de kruising van het Emmaviaduct en de Stationsweg. Het verkeer dat vanaf het viaduct richting het station gaat, krijgt minder lang groen. De reden hiervoor is dat Groningen Bereikbaar wil voorkomen dat er opstoppingen ontstaan op de Stationsweg. Als hier te veel auto’s in één keer worden toegelaten, kan dat leiden tot flinke vertragingen in het busverkeer. Dan liever een lange rij auto’s op het Emmaviaduct in plaats van op de Stationsweg.

Het Emmaviaduct. Foto: Aanpak Ring Zuid.
Het Emmaviaduct. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Van Ketwich Verschuurlaan

Op dezelfde wijze krijgt het verkeer vanaf de Ketwich Verschuurlaan minder lang groen om de toevoer van auto’s naar de Laan Corpus den Hoorn te beperken. Hierdoor kan het verkeer op de Laan Corpus den Hoorn en de Paterswoldseweg beter doorrijden. Zo wordt de bereikbaarheid van het Martini Ziekenhuis voor hulpdiensten en het OV verbeterd.

De tijdelijke verkeerssituatie in het zuiden van de stad. Vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan gaan de auto's in kleine aantallen naar de Laan Corpus den Hoorn, om daar een opstopping te voorkomen.
De tijdelijke verkeerssituatie in het zuiden van de stad. Vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan gaan de auto’s in kleine aantallen naar de Laan Corpus den Hoorn, om daar een opstopping te voorkomen.

Griffeweg

Verder doseren we vanaf de Europaweg de toevoer van auto’s naar de Griffeweg. Ook dit helpt mee om de Stationsweg bereikbaar te houden voor de hulpdiensten en het OV.

Stilstaand autoverkeer op de kruising van de Sontweg, de Europaweg en de Griffeweg. Foto: Groningen Bereikbaar.
Stilstaand autoverkeer op de kruising van de Sontweg, de Europaweg en de Griffeweg. Foto: Groningen Bereikbaar.

Automobilisten

Voor automobilisten betekent de korte ‘groentijd’ dat ze op de ene plek wat langer moeten wachten, maar op een volgende plek beter kunnen doorrijden.