Bereikbaarheid & Verkeer

Vervanging viaduct Concourslaan bij Stadspark in Groningen 

Op 10 januari begint de sloop van het viaduct van de westelijke ringweg over de Concourslaan bij het Stadspark, in het kader van Aanpak Ring Zuid. Er wordt een nieuw viaduct gebouwd omdat de ringweg breder wordt gemaakt.


Leestijd: 2 minuten

Vervanging viaduct Concourslaan bij Stadspark in Groningen 
Vervanging viaduct Concourslaan bij Stadspark in Groningen 

Het viaduct over de Concourslaan in het Stadspark is onderdeel van de westelijke ringweg. Dit deel van de westelijke ringweg wordt breder vanwege de nieuwe op- en afritten bij het Vrijheidsplein. Om dit mogelijk te maken, moet men ook het viaduct breder maken. 

Hiervoor slopen wegwerkers het oude viaduct en bouwen ze een nieuw, breder viaduct. Dit doen ze in twee fases. In fase 1 (tot eind 2023) werken ze aan de oostzijde van het viaduct, in fase 2 (vanaf eind 2023) aan de westzijde.

Van 10 januari tot en met 3 februari 2023 is de onderdoorgang van de ringweg op de Concourslaan afgesloten voor fietsers en voetgangers. Dit is nodig om de sloopwerkzaamheden aan het viaduct veilig uit te voeren.

De betrokkenen bij Aanpak Ring Zuid zeggen zich te realiseren dat de onderdoorgang bij de Concourslaan veel wordt gebruikt door scholieren vanuit De Buitenhof of Hoogkerk en omgeving. Zij gaan onder andere naar ODS De Starter en Noorderpoort, beide aan de Verzetsstrijderslaan. Deze scholieren kunnen het beste omfietsen via de Peizerweg (zie de kaart hieronder).

Aan het eind van de Peizerweg steken ze naast het spoor de Laan 1940-1945 over. Daarna gaan ze rechtsaf en steken ze de busbaan bij de Koerierstersweg over. Hier staan verkeerslichten. Direct hierna kunnen de scholieren linksaf het fietspad langs de busbaan op, en dan direct weer rechtsaf om op de Verzetsstrijderslaan te komen. Dit is een 30km/u-zone. 

Op de terugweg kunnen ze dezelfde route nemen. Het is een flink stuk om voor deze scholieren, beseffen de uitvoerders van Aanpak Ring Zuid. Gelukkig kunnen ze vanaf begin februari hun vertrouwde route weer nemen.

Vanaf 4 februari 2023 kunnen fietsers en voetgangers namelijk wel weer door de onderdoorgang heen. De wegwerkers plaatsen hier een rij containers waardoor ze veilig onder de werkzaamheden door kunnen lopen. Fietsers moeten hier dus wel even afstappen.

Later in 2023 is de onderdoorgang nog een aantal keer dicht. De data van deze stremmingen zijn nog niet bekend.