Bereikbaarheid & Verkeer

Viaduct Paterswoldseweg vanaf vandaag twee weken dicht; geluidsmaatregelen tijdelijke viaduct

Het viaduct over de Paterswoldseweg is vanaf vandaag, donderdag, bijna twee weken lang dicht. Het verkeer moet omrijden. De aannemer gaat buispalen aanbrengen voor de fundering van de landhoofden van het viaduct. Daarvoor is het nodig de onderdoorgang, en in de weekenden ook een deel van de zuidelijke ringweg, af te sluiten. De aannemer grijpt de afsluiting aan voor geluidsmaatregelen aan het tijdelijke viaduct.


Leestijd: 2 minuten

Paterswoldseweg weer open voor het verkeer
Paterswoldseweg weer open voor het verkeer

De afgelopen weken zijn bij het viaduct funderingspalen en grondkerende wanden geplaatst. Nadat de buispalen zijn geplaatst, worden 230 kleinere buispalen aangebracht en worden de damwanden ingetrild. Dat gebeurt eind juni, begin juli. De verwachting is dat de nieuwe noordzijde van het viaduct eind februari 2022 in gebruik kan worden genomen.

Tijdelijk viaduct inpakken

Om het nieuwe viaduct te kunnen bouwen, is eind vorig jaar over de Paterswoldseweg een tijdelijk viaduct geplaatst. Hier rijdt het verkeer overheen vanaf het Vrijheidsplein naar het Julianaplein. Omwonenden ervaren veel geluidsoverlast van het tijdelijke viaduct. Eerdere maatregelen bleken te weinig effect te hebben. Nu de Paterswoldseweg gestremd is, biedt dat de mogelijkheid om nieuwe maatregelen nemen om de geluidsoverlast terug te dringen. Op basis van aanvullend onderzoek hebben Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort besloten de liggers en het rijdek dubbelzijdig ‘in te pakken’. Dat moet voor een flinke vermindering van de geluids- en trillingshinder zorgen.

Overlast omwonenden

Direct omwonenden hebben een brief ontvangen met meer informatie over de werkzaamheden en de verwachte overlast. De overlast bestaat uit geluid van machines, heiwerkzaamheden, trillingen en extra bouwverkeer.

Verkeershinder

De Paterswoldseweg is ter hoogte van het viaduct dicht in beide richtingen. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de Muntinglaan, Hoornsediep en de Laan van de Vrede. Gemotoriseerd verkeer kan via de Leonard Springerlaan, het Vrijheidsplein, de N7 en de A28. Een andere optie is via de Parkweg, de Verlengde Hereweg en de Van Ketwich Verschuurlaan. Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Bereikbaar.

Zuidelijke ringweg

Vanwege de werkzaamheden is de zuidelijke ringweg de komende twee weekenden dicht vanaf het Julianaplein tot afrit Groningen-West, dus voor verkeer richting Drachten. De weekendafsluitingen beginnen op vrijdagavond (28 mei en 4 juni) om 22.00 uur en duren tot maandagochtend (31 mei en 7 juni) om 6.00 uur.

Muntinglaan

De Muntinglaan is van donderdagavond 27 mei (22.00 uur) tot en met vrijdagvond 2 juli (17.00 uur) alleen begaanbaar voor fietsers en voetgangers.