Bereikbaarheid & Verkeer

Volgend jaar extra sneltrein tussen Groningen en Winschoten

Vanaf december volgend jaar rijden er tussen Groningen en Winschoten extra sneltreinen in de spits. De extra treinen zorgen voor meer spreiding van de reizigers. De kans op een zitplaats neemt toe, de reistijd neemt af. Met de sneltrein ben je negen minuten korter onderweg tussen Groningen en Winschoten. Voordat deze sneltreinen kunnen gaan rijden, vinden er werkzaamheden plaats aan sporen en stations.


Leestijd: 1 minuut

Komend weekend werkzaamheden op spoor tussen Buitenpost en Leeuwarden
Komend weekend werkzaamheden op spoor tussen Buitenpost en Leeuwarden

De extra sneltreinen stoppen op station Groningen, Groningen Europapark, Scheemda en Winschoten. Om te zorgen dat de extra treinen kunnen rijden, moeten er perrons, sporen, wissels en seinen aangepast worden. Strukton Rail B.V. gaat deze werkzaamheden uitvoeren.

Wunderline

De aanpassingen aan het spoor voor de sneltrein Groningen Winschoten zijn ook noodzakelijk voor de toekomstige snelle verbinding tussen Groningen en Bremen, de Wunderline. Provincie Groningen, Land Nedersaksen en de stad Bremen willen samen een impuls geven aan de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio's in Nederland en Duitsland. Goed openbaar vervoer is daarbij essentieel. Met de Wunderline is er eind 2024 een sneller en, comfortabele treinverbinding waarmee je in iets meer dan twee uur van Bremen naar Groningen reist. Een goed alternatief voor de auto.

Spoorplan Noord-Nederland

Het project maakt onderdeel uit van het Spoorplan Noord-Nederland. Door dit Spoorplan nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en van en naar de Randstad ontstaan.