Bereikbaarheid & Verkeer

Voorspoedige start Operatie Julianaplein

De eerste dagen van Operatie Julianaplein zijn voorspoedig verlopen. Dat meldt Groningen Bereikbaar. De verkeersdrukte was lager dan verwacht en de eerste fase is goed afgerond.


Leestijd: 2 minuten

Meer verkeersdrukte te zien tijdens fase 4 van Operatie Julianaplein
Meer verkeersdrukte te zien tijdens fase 4 van Operatie Julianaplein

“De verkeersdrukte was lager dan we hadden verwacht, als we kijken naar het gehele netwerk”, aldus Groningen Bereikbaar over de eerste fase van de bouw van het tijdelijke Jualianaplein, de weekendstremming van 11 tot 14 februari. Wel werd geconstateerd dat niet alle afsluitingen direct correct werden overgenomen in de navigatiesystemen. Daar is extra actie op ondernomen. Met name Google Maps heeft een aantal nodig nodig voordat aanpassingen overgenomen worden. Verder bleek dat bussen op de Stationsweg last hebben van automobilisten die bij file kruispunten of de witte kruisvlakken blokkeren. Groningen Bereikbaar gaat kijken of ze dit kunnen verhelpen. 

Ook op maandag verliep het voorspoedig qua drukte. Dinsdag was er in zowel de ochtend- als avondspits meer verkeer dan de dag ervoor. Vooral rondom de Laan Corpus den Hoorn en Paterswoldseweg was het in de avondspits drukker, waardoor verschillende buslijnen vertraging opliepen in het zuidelijke stadsdeel. Met verkeersregelaars is bijgeschakeld om het verkeer hier voldoende door te laten stromen. In de ochtendspits op dinsdag zagen we op de afrit 39 Groningen-Zuid vanuit Assen een flinke toename van verkeer.

In deze eerste dagen van Operatie Julianaplein is het voorbereide stuk weg dat langs het Gomarus College en de Papiermolen loopt, aangesloten op de bestaande ringweg. Dat deel van het tijdelijke Julianaplein is op maandagochtend opengezet voor verkeer. 

Fase 2

Momenteel zitten we in fase twee, die duurt van 14 tot 25 februari. In deze fase kan verkeer vanuit Drachten niet via het Julianaplein naar Hoogezand. Verkeer vanuit Assen kan niet via het Julianaplein naar Drachten. Het verkeer vanuit Assen richting Hoogezand rijdt al via het tijdelijke Julianaplein. De komende week wordt gewerkt aan het weghalen van asfalt, fundering en zand bij de oude A28. Ondertussen worden allerlei werkzaamheden verricht om later nieuwe aansluitingen op tijdelijke wegen te kunnen maken, zoals het aanbrengen van lussen voor de tijdelijke verkeerslichten.

Van fase 2 naar fase 3

In fase 2 wordt fase 3 voorbereid. Op die manier kan het verkeer van Hoogezand naar Assen rijden. Hiervoor moeten de huidige A28 worden verwijderd, die te hoog ligt voor de tijdelijke aansluiting. Net als de bestaande geluidsschermen, barriers en geleiderails. Daarna kan het asfalt worden opengebroken en het zandpakket worden verwijderd, zodat het juiste niveau wordt bereikt. Dan kunnen de wegen op elkaar worden aangesloten, waarmee een tijdelijk doorgang voor verkeer vanuit Hoogezand wordt gecreëerd. 

Komende week

Van vrijdagavond 18 februari 22.00 uur tot dinsdagavond 22 februari 22.00 uur is de N370 tussen de westelijke ringweg en de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn dicht. Dit is de verbindingsweg tussen het Vrijheidsplein en de A7 richting Drachten. Verkeer wordt omgeleid via het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan. Daarnaast is in deze periode de westelijke onderdoorgang van het Vrijheidsplein nog afgesloten. Dat betekent dat je vanaf Ring West niet naar de zuidelijke ringweg richting Julianaplein kunt rijden. Dit zorgt voor extra verkeershinder.