Bereikbaarheid & Verkeer

Westelijke fiets-loopbrug Gerrit Krolbrug tot begin volgend jaar dicht

Eén van beide fiets-loopbruggen van de Gerrit Krolbrug is van maandag 20 november tot het einde van het jaar dicht. Het gaat om de westelijke brug, aan de zijde van de Noordzeebrug. Fietsers uit beide richtingen moeten gebruikmaken van de oostelijke brug. Omdat het daar erg druk wordt, wordt fietsers geadviseerd om te rijden via de Noordzeebrug of de Oostersluis.


Leestijd: 1 minuut

Het afsluiten van de brug is nodig voor de aanleg van twee hellingbanen, aan de westzijde van de Gerrit Krolbrug. Fietsers en voetgangers moeten in beide richtingen over de oostelijke fiets-loopbrug. Brommers en scooters kunnen tot begin 2024 niet gebruikmaken van de Gerrit Krolbrug.

16 en 17 november oostelijke fiets-loopbrug dicht

Omdat veel meer verkeer over de oostelijke brug gaat, moet deze worden aangepast. De middengoot wordt zodanig aangepast, dat deze niet meer kan worden gebruikt. Dit voorkomt dat verkeer via de middengoot elkaar op de brug tegenkomt. Voor deze aanpassing is het nodig de oostelijke brug op donderdag 16 en vrijdag 17 november tussen 09.00 en 15.00 uur af te sluiten. Er gelden dan dezelfde omleidingen: via de Noordzeebrug of Oostersluis.

Aanleg hellingbanen

Met de hellingbanen kunnen fietsers, voetgangers, scootmobiels en bakfietsen makkelijker de oversteek maken over het Van Starkenborghkanaal. Omdat de hellingbanen niet te steil mogen zijn, lopen ze in een zigzagvorm. Via vier ‘haarspeldbochten’ fiets je vanaf 2024 de westelijke fiets-loopbrug op en af. De andere fiets-loopbrug, aan de oostzijde, blijft zoals hij is, met trappen.

De bouw van de nieuwe Gerrit Krolbrug begint rond 2026. Tot die tijd blijven de hellingbanen liggen.

Fietsers ontvangen attentie

Op dinsdagochtend 14 november stonden Rijkswaterstaat, de gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar bij de Gerrit Krolbrug om fietsers te attenderen op de komende afsluitingen.