Bereikbaarheid & Verkeer

Winsum stelt 30 km. per uur in voor alle dorpen, te beginnen in Feerwerd

In het hele dorp Feerwerd geldt vanaf nu een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De gemeente Winsum wil in alle dorpen binnen de gemeente deze maximumsnelheid instellen.


Leestijd: 1 minuut

Winsum stelt 30 km. per uur in voor alle dorpen, te beginnen in Feerwerd
Winsum stelt 30 km. per uur in voor alle dorpen, te beginnen in Feerwerd

Op de wegen ten noorden van het Oldehoofsche kanaal binnen Feerwerd mochten weggebruikers al niet harder rijden dan 30. Dat geldt straks ook voor de wegen ten zuiden van het kanaal. Het gaat om de Torensmaweg, Mentaweg, Onnesweg en Meedenerweg, voor het deel dat binnen de bebouwde kom ligt.

Herinrichting

Vorig jaar heeft de gemeente de Torensmaweg en Mentaweg opnieuw ingericht voor meer verkeersveiligheid en een betere leefbaarheid. Voetgangers kunnen nu vanuit dit gebied veilig naar de brug over het Oldehoofsche kanaal lopen. Met de nieuwe inrichting hebben deze wegen de uitstraling van een weg waar 30 kilometer per uur de maximumsnelheid is. Door wegversmalling smallere weg en rode kruispunten met drempelmarkering. De andere twee wegen hadden die uitstraling al.

Logisch

Het instellen van een officiële 30-kilometerzone voor het hele dorp is een logische vervolgstap. Het voorstel is opgesteld samen met de dorpsvereniging. Bewoners die tegen de maximumsnelheid in Feerwerd zijn, kunnen bezwaar maken.

De maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in alle dorpen van Winsum sluit aan bij de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom. Die is sinds 2013 op gemeentelijke wegen 60 kilometer per uur.