Bereikbaarheid & Verkeer

Zo rij je straks over het nieuwe Vrijheidsplein

De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Ook het Vrijheidsplein wordt aangepakt, het verkeersplein bij de Gasunie. Er komt een betere aansluiting tussen de zuidelijke en de westelijke ringweg. Zo rij je straks – zonder opstoppingen – over het nieuwe Vrijheidsplein:


Leestijd: 2 minuten

Aanmelden kan nog: bijeenkomst over werkzaamheden Ring West en Vrijheidsplein
Aanmelden kan nog: bijeenkomst over werkzaamheden Ring West en Vrijheidsplein

1. Geen kruisend verkeer meer op Vrijheidsplein

Op het Vrijheidsplein krijgt elke verkeersstroom zijn eigen rijbaan. Je hoeft geen voorrang meer te geven. Daardoor stroomt het verkeer hier beter door. Ook verbetert dit de veiligheid.

2. Sneller van en naar de westelijke ringweg

Nu al hoeft het verkeer vanuit Hoogkerk/Drachten (A7) niet meer via de twee rotondes bij Corpus den Hoorn/Stadspark. Dit verkeer kan de nieuwe afrit volgen die rechtstreeks op het Vrijheidsplein uitkomt. In de toekomst kan ook het verkeer in de andere richting, dus vanaf de westelijke ringweg richting Hoogkerk/Drachten, (A7) de rotondes overslaan. Dit verkeer kan straks rechtstreeks de A7 op rijden.

3. Verkeerslichten op ringweg bij MartiniPlaza verdwijnen

Op de westelijke ringweg ter hoogte van MartiniPlaza (Leonard Springerlaan) verdwijnen de verkeerslichten. De westelijke ringweg wordt hier opgehoogd, zodat de Concourslaan en de Leonard Springerlaan er onderdoor lopen. Je rijdt hier straks sneller door. Tot aan de Peizerweg krijgt de westelijke ringweg in beide richtingen een extra rijstrook. Dit alles maakt de westelijke ringweg aantrekkelijker voor automobilisten van en naar (het westelijke deel van) de binnenstad.

Avondspits op het Vrijheidsplein (2017). Foto: René Bewier
Avondspits op het Vrijheidsplein (2017). Foto: René Bewier
De toekomstige situatie bij het Vrijheidsplein.
De toekomstige situatie bij het Vrijheidsplein.

4. Eigen afrit MartiniPlaza

MartiniPlaza krijgt een eigen afrit vanaf de westelijke ringweg voor het verkeer vanuit de richting Drachten. Hiervoor moet je op het Vrijheidsplein de buitenste baan aanhouden. Ook verkeer dat vanaf Paddepoel/Zuidhorn komt, kan bij Martini Plaza de westelijke ringweg af. Kom je vanuit de richting Assen of Hoogezand, dan kun je deze afritten niet gebruiken. Je bereikt MartiniPlaza vanuit die richtingen via de rotondes bij Stadspark/Corpus den Hoorn.

5. Snellere fietsverbinding Leonard Springerlaan – Concourslaan

Het oude tunneltje met traptreden onder de westelijke ringweg tussen de Leonard Springerlaan (Martini Plaza) en de Concourslaan (Gasunie) is al enige tijd verdwenen. Veel fietsers voelden zich onveilig in deze tunnel. In plaats hiervan komt er een volwaardige fietsverbinding onder de westelijke ringweg door. Deze route is handiger, sneller en sociaal veiliger.

6. Veilige fietsverbinding Laan van de Vrijheid – Leonard Springerlaan

Als je straks van de Laan van de Vrijheid naar de Leonard Springerlaan gaat, fiets je onder de ringweg door. De op- en afritten van de ringweg hoef je niet meer over te steken. Deze route wordt veiliger. In de Leonard Springerlaan komt een vluchtheuvel, waardoor je als fietser in twee etappes kunt oversteken.

De nieuwe situatie is in 2024 klaar. De werkzaamheden vinden de komende jaren in verschillende stappen plaats.