Economie

1 op de 5 mkb’ers slachtoffer van cybercriminelen: Veilig Ondernemend Groningen begint ‘digitale’ surveillance

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 bedrijven slachtoffer is van cybercriminelen. Ter vergelijking: de kans op inbraak is 1 op de 1250 en de kans op brand 1 op de 8000. Toch ligt de nadruk bij het beveiligen van een bedrijf vaak op fysieke dreiging. Daarom start Veilig Ondernemend Groningen vanaf mei met een ‘digitale’ surveillance.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Genisis3g via Pixabay
Foto | Genisis3g via Pixabay

“Het is al jaren een trend dat fysieke criminaliteit afneemt”, vertelt Erik Rutkens van Hacksclusive aan de Groninger Ondernemers Courant. “Er vindt een verschuiving plaats naar de digitale wereld.” Daarom is Veilig Ondernemend Groningen met Hacksclusive gaan kijken naar hoe de Groningse ondernemerswereld kan inspelen op deze verandering. “We kwamen met het idee om digitale surveillance voor bedrijven te ontwikkelen.” 

Vanaf mei gaat Hacksclusive bedrijven per bedrijventerrein digitaal doorlichten, te beginnen bij Zuidoost en West. “We kijken eigenlijk naar de basisbeveiliging van ondernemers in Groningen”, zegt Rutkens. “We kijken alleen maar aan de buitenkant, precies zoals met fysieke surveillance. We breken niet in, en kijken alleen naar informatie die ook bekend is voor hackers.” In de praktijk betekent dit dat Hacksclusive gaat kijken of er openingen zijn waar cybercriminelen in theorie gebruik van zouden kunnen maken. “Dan gaan we ondernemers waarschuwen. Eigenlijk bieden we ondernemers een soort Internet Alarmcentrale”. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden, of het ontbreken van de nieuwste systeemupdates. 

Rutkens benadrukt ook de noodzaak: “Gemiddeld kost een succesvolle cyberaanval een onderneming 300.000 euro, ligt het bedrijf 10 dagen plat, en gaat 60 procent van de mkb’ers die slachtoffer worden op termijn failliet.” Hoe dat gebeurt? Een veelvoorkomende methode van cybercriminelen is het gebruik van ‘ransomware’. “Dan wordt een bedrijf heel gericht aangevallen waardoor het computersysteem op slot gaat”, legt Rutkens uit. “Vervolgens stelen ze gegevens en tegen betaling kun je het systeem en de gegevens weer terugkopen.” Daar houdt het niet op: volgens Rutkens worden cybercriminelen steeds agressiever. “Ze dreigen bijvoorbeeld om gegevens publiek te maken om zo nog meer geld te krijgen van de ondernemer.” 

Een andere veelgebruikte manier is CEO-fraude. Bij deze methode wordt een mail gestuurd die van een hooggeplaatst persoon binnen het bedrijf lijkt te komen: de directeur, een manager, of een werknemer van de financiële administratie. “Dan wordt bijvoorbeeld gezegd dat er een achterstallige betaling is, waarna er geld wordt overgemaakt naar cybercriminelen.”

Net als met de fysieke surveillance zet Veilig Ondernemend Groningen in op preventie. Ondernemers op bedrijventerreinen krijgen de uitnodiging om deel te nemen aan de digitale surveillance. Ook ondernemingen die geen lid zijn van een bedrijvenvereniging kunnen meedoen. 

Veilig Ondernemend Groningen

Veilig Ondernemend Groningen werkt eraan om ondernemen in Groningen veilig te maken en te houden. De stichting zet zich in voor collectieve surveillance en kennisdeling. De partners werken samen om onder meer thema’s als ondermijning en cybercriminaliteit onder de aandacht te brengen bij ondernemers. Veilig Ondernemend Groningen is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke bedrijvenverenigingen, gemeente Groningen, de politie en de brandweer. 

Kijk op de website voor meer informatie.