“Wij roepen het kabinet op om een voorbeeld te nemen aan landen zoals Spanje, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk die de invoering van btw-verlaging op groente en fruit recent probleemloos en met resultaat hebben doorgevoerd, “ luidt de oproep.
Erik Buskens, hoogleraar Health Technology Assessment aan de RUG, en Jochen Mierau, hoogleraar Economie van de Volksgezondheid aan de RUG, ondertekenden de oproep. Ook krijgt de oproep steun van de Aletta Jacobs School op Public Health, een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, de Hanzehogeschool en NHL Stenden Hogeschool: Managing director Frederic van Kleef en wetenschappelijk directeur Brigit Toebes zetten hun handtekening.
Volgens de oproep zijn er ontzettend veel voordelen verbonden aan het schrappen van de BTW op groente en fruit: “De gezondheidswinst die deze maatregelen op termijn opleveren, vertaalt zich in meer levensgeluk, lagere zorgkosten van een gezondere bevolking, hogere arbeidsparticipatie en minder arbeidsongeschiktheid. En van die winst profiteren we in Nederland allemaal, niet alleen de schatkist en de producenten van bewerkt voedsel! Appeltje-eitje.”
De zorgen over de effectiviteit van de maatregel bij het kabinet zijn volgens de ondertekenaars van de oproep niet terecht. “Wetenschappers houden doorgaans graag een slag om de arm, maar in dit geval is er consensus: prijsmaatregelen op voeding zijn effectief. Zo liet bijvoorbeeld een Nederlandse studie waarin mensen een half jaar lang 50 procent korting kregen op groente en fruit zien dat dit leidde tot een significante stijging van de aankopen van deze gezonde voedingsproducten, terwijl een educatief programma geen effecten liet zien.”
Economie
Hef geen BTW op groente en fruit; ook Groningse partijen ondertekenen oproep aan het kabinet
Hef geen BTW op groente en fruit. Zo luidt de oproep van verschillende gemeenten, organisaties, wetenschappers en artsen. Ook verschillende Groningse partijen ondertekenen de oproep.
Leestijd: 1 minuut