Economie

Partnerbijdrage

4 tips voor het afsluiten van een private leasecontract

Is je auto toe aan vervanging? Je kunt er dan voor kiezen om je eigen spaargeld hiervoor in te zetten. Toch kan dit niet altijd voldoende zijn om de aankoop te kunnen financieren. Er zijn daarom mensen die een lening afsluiten zodat ze alsnog de auto van hun dromen kunnen veroorloven. Maar, een optie die steeds populairder wordt onder Nederlanders is private lease. Met private lease in Groningen kun je namelijk altijd rijden in een nieuwe vierwieler, al kan er ook gekozen worden voor een occasion tegenwoordig. Wil je een private leasecontract afsluiten? Gebruik dan de onderstaande tips!


Leestijd: 2 minuten

4 tips voor het afsluiten van een private leasecontract
4 tips voor het afsluiten van een private leasecontract

Voordat je een private leasecontract gaat afsluiten moet je eerst uitrekenen wat voordelig is in je situatie. In sommige gevallen kan het namelijk wel degelijk goedkoper zijn om een auto te kopen met je eigen spaargeld, al hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Om hierachter te komen kun je gebruik maken van een rekentool van de ANWB. Kies je op basis van deze rekensom ervoor om een auto privé te leasen? Het is dan een aanrader om diverse aanbieders van leaseauto’s met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij naar de prijzen, maar ook zeker naar de algemene voorwaarden van de leasemaatschappijen.

Bij het afsluiten van een private leasecontract moet je vooraf een maximaal aantal kilometers afspreken met de leasemaatschappij. Dit is vaak 10 tot 12 duizend kilometer per jaar. Rijd je meer kilometers dan afgesproken? Je moet in dit geval bijbetalen. Eventueel kan de aanbieder van de leaseauto je kilometerbundel hercalculeren, wat inhoudt dat er meer kilometers bijkomen. Je zult dan gedurende de looptijd van het contract een hoger maandbedrag betalen. Soms rijd je juist minder kilometers dan afgesproken met je leasemaatschappij. Er zijn bedrijven die deze zogeheten minderkilometers verrekenen, maar meestal is dit niet het geval. Denk dus goed na over je maximale kilometerbundel bij het afsluiten van een leasecontract.

Private leasecontracten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. 65 procent van het bedrag wordt hierbij gezien als lening, terwijl de resterende 35 procent geregistreerd wordt als een servicebedrag voor zowel afschrijving als onderhoud. Dit zorgt er dan ook voor dat een leasecontract van invloed is als je een hypotheek of lening wilt afsluiten. Stel je betaalt 250 euro per maand aan de leasemaatschappij. Je kunt dit bedrag dus niet uitgeven aan woonlasten, wat ervoor zorgt dat je minder geld kunt lenen van een kredietverstrekker. Houd hier rekening mee bij het privé leasen van een auto!

Heb je ondertussen al jarenlang schadevrij gereden? Goed bezig! Helaas is dit over het algemeen wel onvoordelig bij private leasen, zeker in combinatie met een hoge no-claim. Dit komt doordat je bij een private leasecontract op je autoverzekering niet 80 procent korting krijgt. Daar komt ook nog eens bovenop dat de opgebouwde schadevrije jaren na drie jaar vervallen. Koop je weer een auto? Je moet dan dus weer van vooraf aan beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.