Economie

Partnerbijdrage

5 tips voor het verzorgen van kamerplanten

Houd jij heel erg van wat groen in huis en wil je meer leren over hoe je kamerplanten het beste kunt verzorgen? Je bent aan het juiste adres, want we hebben een lijstje voor je gemaakt met vijf algemene verzorgingstips. Kijk vooral per plant die je hebt welke tips van toepassing zijn en voor je het weet floreren jouw planten als nooit tevoren. Succes!


Leestijd: 2 minuten

5 tips voor het verzorgen van kamerplanten
5 tips voor het verzorgen van kamerplanten

Tip 1: Licht of schaduw

Als eerste is het belangrijk dat je de juiste plek uitzoekt voor je kamerplant. De een heeft een lichte plek nodig om de bladeren te laten groeien, terwijl de ander prima in de schaduw kan blijven staan. De meeste kamerplanten doen het niet heel goed in direct zonlicht, dus ze naast een raam zetten is niet altijd een goede optie.

Tip 2: Hoeveel water is er nodig

De volgende tip draait om de eerste levensbehoefte, namelijk water. Lees je van tevoren goed in hoeveel water een plant nodig heeft. We raden je aan om eens per week wat water te geven, want veel kamerplanten houden hier wel van. Meer is niet altijd beter, want voor je het weet verzuipt je plant en gaat deze alsnog dood. Vaak is een licht vochtige potgrond voldoende.

Tip 3: Af en toe verpotten

Je moet kamerplanten regelmatig verpotten. Als je bijvoorbeeld ziet dat de plant geen nieuwe bladeren maakt, bijvoorbeeld de paradijsvogelplant, dan is de kans groot dat deze een grotere pot nodig heeft. Ze moeten namelijk hun wortels goed kwijt kunnen en niet verstikt worden in de huidige pot. Houd ongeveer eens in de twee jaar aan, maar controleer ze om het half jaar of de pot nog goed is.

Tip 4: Geen aandacht

Er zijn weinig kamerplanten die ontzettend veel aandacht nodig hebben om te overleven. Soms kun je beter iets te weinig aandacht geven dan iets te veel. Dat noemen wij liefdevolle verwaarlozing. Je zal zien dat veel planten hier juist goed mee om kunnen gaan en dat ze beter presteren met weinig aandacht.

Tip 5: Extra plantenvoeding?

Je planten hebben af en toe nét iets meer nodig dan enkel water. Als je de plant net verpot hebt met nieuwe aarde, dan zitten hier nog aardig wat nuttige voedingsstoffen in om de plant te laten groeien. Als het verpotten al een tijdje geleden is kun je het beste eens per maand wat extra plantenvoeding toevoegen. Zo zijn er voldoende voedingsstoffen aanwezig voor de plant om lekker te blijven groeien!