Economie

Partnerbijdrage

50 procent subsidie voor luchtreiniger die coronavirus doodt; al 750 stuks verkocht

Ondernemers, organisaties en bedrijven in Groningen die de corona-dodende lucht- en oppervlaktereiniger Pure & Clean aanschaffen, kunnen aanspraak maken op de zogeheten anderhalvemeterregeling van de provincie Groningen. Dankzij deze subsidie krijgt men de helft van de kosten van het apparaat terug. Tot nu toe hebben meerdere Groningse kopers van de luchtreiniger al van die mogelijkheid gebruik gemaakt en de subsidie toegekend gekregen.


Leestijd: 2 minuten

50 procent subsidie voor luchtreiniger die coronavirus doodt; al 750 stuks verkocht
50 procent subsidie voor luchtreiniger die coronavirus doodt; al 750 stuks verkocht

De Pure & Clean werkt met de zogenoemde ActivePure® Technologie, die in de jaren negentig werd ontwikkeld door NASA om de lucht in ruimtevaartuigen schoon te houden. Het apparaat vernietigt niet alleen het gevreesde coronavirus, maar ook andere virussen, bacteriën, schimmels, pollen en ziektekiemen. De technologie is goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM.

Omdat de Pure & Clean ook SARS-CoV2 doodt, is het apparaat interessant voor onder meer scholen, bedrijven, theaters, musea, sportscholen, kerken en horecaondernemingen die hun bezoekers en medewerkers willen beschermen tegen het coronavirus, zegt directeur Richard Medema van Pure Air Nederland in Groningen. Ook voor ziekenhuizen en praktijk- en wachtruimtes biedt het apparaat uitkomst. Inmiddels zijn in Noord-Nederland de eerste verpleeg- en verzorgingstehuizen en zorginstellingen voorzien van de apparatuur van Pure Air Nederland. "Of ter voorkoming van besmettingen met COVID-19, maar ook om reeds ontstane uitbraken in te dammen en verdere besmetting te voorkomen", aldus Medema.

Van luchtreinigers met ActivePure® Technologie werden er in Nederland inmiddels al zo’n 750 stuks verkocht.

De ActivePure® Technologie vernietigt behalve het coronavirus ook overige virussen als SARS, vogel- en varkensgriep, ebola, polio, pokken en griep- en verkoudheidsvirussen. Ook bacteriën als MRSA, salmonella, stafylokokken, streptokokken, E-coli, en listeria worden door de technologie vernietigd. Meer dan 100 laboratoriumtesten wijzen dat uit. Een aantal van deze testrapporten, waaronder die van de testen op SARS-CoV2, zijn online te lezen.

Als je een Pure & Clean aanschaft, kun je aanspraak maken op een provinciale subsidie via de anderhalvemeterregeling. Deze subsidie is bedoeld voor winkels, bedrijven, sportverenigingen, maatschappelijke en culturele organisaties uit de provincie Groningen die kosten hebben gemaakt om aan de coronamaatregelen te voldoen. Er wordt 50 procent van de kosten vergoed, met een minimum van €500,- en een maximum van €2.500,-.

Lucht- en watermoleculen worden door de ActivePure®-cellen opgenomen. Vervolgens worden deze moleculen door de ActivePure® Technologie via fotokatalytische oxidatie geladen tot verdelgers van ziektekiemen. De geladen moleculen worden door het apparaat uitgestoten en gaan in de lucht en op oppervlakken, door het verschil in positieve en negatieve lading, actief op zoek naar virusdeeltjes, bacteriën, pollen, schimmels en andere ziektekiemen. En deze worden bij aanraking met de geladen moleculen volledig geneutraliseerd.