Economie

Partnerbijdrage

Aan de slag, fietsen maar! 3 redenen om vandaag nog op de fiets te stappen

Bewegen is goed voor je. Fietsen wordt in een echt fietsland als Nederland dan ook alleen maar aangemoedigd. Maar wist je dat fietsen een zeer bijzondere vorm van bewegen is? Het is dan ook niet alleen een goede manier om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging te komen, maar biedt ook nog eens heel veel andere gezondheidsvoordelen. Weet jij al welke voordelen er aan fietsen kleven? Hier zijn 3 redenen om vandaag nog op jouw e-bike of fiets te klimmen


Leestijd: 2 minuten

We leven in gekke tijden. We hebben de ene crisis nog niet achter de rug en de volgende dient zich al aan. Met de huidige inflatie, de spanningen rondom de Oekraïne-oorlog en de nasleep van corona is het geen wonder dat veel mensen stress ervaren. Tel daar ook nog eens de alledaagse drukte bij op en we hebben de perfecte mix voor een burn-out of – erger – een depressie. Daarom is het goed om een uitlaatklep te vinden. Een manier om deze stress te verminderen. Fietsen helpt hier echt bij. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels al aangetoond dat fietsen het cortisolspiegel in het lichaam verlaagd. Dit is het hormoon wat wordt aangemaakt wanneer het lichaam stress doormaakt. Bovendien maak je tijdens het fietsen geluksstoffen als endorfine en serotine aan. Hierdoor voel je je na een flinke fietstocht niet alleen een stuk minder gespannen, maar ook nog eens veel gelukkiger. Wie veel stress ervaart, doet er dan ook goed aan om vaker op de fiets te stappen. Even het hoofd leegmaken en minder stress ervaren.

We weten allemaal hoe belangrijk voldoende bewegen is. Toch is dat voor lang niet iedereen even gemakkelijk. Wanneer je overgewicht hebt of al wat ouder bent, kan sporten of simpelweg extra bewegen erg belastend zijn voor de gewrichten. Hierdoor loop je sneller blessures op en hou je het tevens minder lang vol. Fietsen is echter een veel minder belastende sport. Daardoor is het een prima bewegingsvorm. Ook voor mensen die verder nauwelijks bewegen. Tegelijkertijd verbrand je er ook de nodige calorieën mee. Met tien minuten fietsen kun je al circa honderd calorieën verbranden. Een goede work-out voor zij die wat extra kilo’s willen kwijtraken.

Ben je moeilijk ter been en wil je toch wat meer aan beweging doen? Dan is een elektrische fiets zeker het overwegen waard. Profiteer van een elektrische fiets aanbieding en geniet zo van voldoende trapondersteuning. Op die manier doe je meer aan beweging en belast je het lichaam minder.

Het menselijk lichaam is van oorsprong niet gemaakt om hele dagen binnen te zitten. Het is gebaat bij de buitenlucht. Dit is bijvoorbeeld duidelijk te merken aan het feit dat ons lichaam enkel vitamine D aanmaakt onder invloed van UV-licht. Zonder de aanmaak van vitamine D zouden onze botten brozer worden en kunnen we mentale gezondheidsproblemen ervaren. Meer naar buiten gaan is dan ook enorm belangrijk. Dit is dan ook direct een bijkomend voordeel wanneer je weer meer wilt gaan fietsen. Bovendien hou je het sporten ook veel langer vol door de afwisselende omgeving buitenshuis.