Economie

Aantal WW-uitkeringen nam in september verder af

Het aantal Groningers met een WW-uitkering nam ook in de maand september verder af. Na een forse toename vlak na de corona-uitbraak, daalt de WW nu al enige maanden achtereen. Dat meldt het UWV. Volgens het UWV werd de instroom beperkt door steunmaatregelen van de overheid. Ook veel jongeren verlieten al na enkele maanden de WW, ofwel omdat zij werk vonden, ofwel omdat hun kortdurende WW-uitkering afliep.


Leestijd: 1 minuut

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

Afname WW in september
Eind september telde Groningen 9.143 WW-uitkeringen. Dat is 3,0% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in september af met 501 uitkeringen ten opzichte van vorige maand.

De WW daalde daarmee voor de vierde maand op rij, na een korte, heftige toename in de maanden maart en april. De steunmaatregelen van de overheid – zoals NOW en Tozo – zorgen voor behoud van werkgelegenheid en beperken de instroom in de WW. Ook verlaten veel mensen de WW omdat de maximale duur van hun uitkering afloopt of omdat zij werk vinden.

De afgelopen maanden vonden jongeren seizoenswerk in sectoren als horeca, landbouw en bouw. De daling van de WW doet zich dan ook vooral voor onder jongeren die als uitzendkracht hebben gewerkt in sectoren als bouw, horeca en industrie. Vooral kelners en barpersoneel, schilders, schoonmakers en verkopers verlieten de afgelopen maanden de WW. 

Meer WW-uitkeringen dan vorig jaar
Vergeleken met een jaar geleden telt Groningen meer WW-uitkeringen. Dit komt door de stijging van de WW in de eerste maanden na de corona-uitbraak. Eind september 2020 telde Groningen 1.056 meer WW-uitkeringen dan in september 2019. Dar komt neer op een stijging van 13,1 procent.