Economie

Aanwinst voor de Steentilstraat: Dikke Boterham

Sinds april van dit jaar is de Steentilstraat een broodjeszaak rijker: Dikke Boterham. Geen broodjeszaak als alle andere, maar een plek waar je voor relatief weinig geld een rijkelijk en luxe belegde dikke boterham kunt halen. En dat slaat aan: “We krijgen hier van alles over de vloer”, zegt eigenaresse Kim Hof.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Dat meldt de Cityscoop, die deze week op de mat valt bij ondernemers in de binnenstad. Kim (29) werkte jarenlang bij bakkerij Hoekstra in Bedum en vervolgens bij de huidige buur, de Stadsslager. “Maar ik was toe aan wat nieuws, een nieuwe uitdaging”, zo vertelt ze. Dat ze uiteindelijk een broodjeszaak zou openen, lag voor de hand. “Ik heb altijd ondernemer wil worden en ik ben echt dol op brood. Vooral van die zelf gesneden dikke plakken: met een harde korst van buiten en zacht van binnen, heerlijk.”

En dat zijn precies de boterhammen die er bij de Dikke Boterham op de kaart staan. Geserveerd als sandwich en diagonaal doorgesneden, en met daartussen een supervers maar vrij eenvoudig beleg: van pastrami tot filet american, ham of kaas of zelfgemaakte pindakaas. Een oer-Hollandse boterham dus, zoals we die van vroeger kennen.

En juist dat maakt dat de onderneemster denkt (en merkt) dat er in de binnenstad nog wel ruimte was voor nog weer een broodjeszaak. “Niet ten nadele van andere lunchtenten hoor, want daar kun je ook superlekker eten, maar over het algemeen zijn de broodjes daar dan nog best prijzig en is het assortiment heel uitgebreid. In die zin is de Dikke Boterham een mooie toevoeging.”

De hippe en roze ingerichte broodjeszaak heeft een plekje aan het einde van de Steentilstraat, vlakbij de Steentilbrug, in het pand waar vroeger Ferwerda Fietsen gevestigd was. Een toplocatie, zo vindt Kim. “Ik kan me er nog steeds over verbazen hoeveel doorloop je hier hebt. Van de parkeergarage, van en naar de bushaltes, mensen uit het oostelijk deel van de stad. We krijgen hier dan ook van alles over de vloer. Stadjers, toeristen, studenten, collega-ondernemers, van alles.”

Nog een voordeel van de plek in de Steentilstraat: het contact met haar collega-ondernemers. “Dat is hier echt heel fijn. Sowieso werken we samen met Crebas, die ons brood bakt, en de Stadsslager waar we de vleeswaren van geleverd krijgen. Maar ook met de andere ondernemers heb ik een leuk contact. We helpen elkaar als dat nodig is, maar sturen ook klanten naar elkaar door.”

Hulp krijgt Kim ook van haar vorige werkgever, de vroegere eigenaar van bakkerij Hoekstra, die inmiddels met pensioen is. “Hij is als een soort mentor voor me. Zeker in het begin heb ik heel veel aan hem gehad. Ik had geen enkele ervaring met ondernemen, dus dan is het prettig als je af en toe met iemand kunt overleggen, of om advies kunt vragen.”

Ondanks het vroege tijdstip – net na 9 uur in de ochtend – stroomt de Dikke Boterham alweer langzaam vol. De eerste boterhammen worden gesmeerd, de huisgebakken muffins vliegen alweer over de toonbank. Met een kop koffie uiteraard. Goede, verse koffie. “We gaan voor kwaliteit. We hebben dus allemaal ons baristadiploma op zak.”