Economie

Partnerbijdrage

Actief blijven tijdens een bezoek aan ameland

De Waddeneilanden zijn al een lange tijd een geliefde vakantiebestemming van vele Nederlanders, en bezoekers van over de grens zoals Duitsers. Onder de kleine eilandengroep in het noorden van Nederland valt het eiland Ameland. Officieel valt binnen de provincie Friesland.


Leestijd: 3 minuten

Actief blijven tijdens een bezoek aan ameland
Actief blijven tijdens een bezoek aan ameland

Op de waddeneilanden zoals Vlieland en Schiermonnikoog is het niet toegestaan om je auto van het vasteland mee te nemen. Hoewel het wel is toegestaan om je auto naar Ameland mee te nemen, denk is aan de vele fiets- en wandeltochten die er op dit prachtige eiland te maken zijn. Zo blijf je gezond en kan je een frisse neus halen of lekker van het zonnetje genieten terwijl rustig allerlei mooie plekjes bezichtigd. Zo kan je bijvoorbeeld naar de vuurtoren of door het Nesserbos, het Natuurpark Ameland of het Park Koudenburg wandelen of fietsen.

Het Duingebied 't Oerd, wat in het oostelijk deel van Ameland ligt is het grootste natuurgebied van Ameland. Het landschap wordt gekenmerkt door de hoge pieken en valleien. Hierdoor kan je prachtige uitzichten over de zee opzoeken, en na een flinke klim even uit te blazen. Zo kan je indenken wanneer je noordwaarts je blik werpt richting Noorwegen kijkt. Er zijn wandelroutes te vinden op de website van Staatsbosbeheer. Hier wordt verder uitgelegd hoe dit het getijdengebied van Ameland is. Dus plan je wandeling goed, en wees voorbereid met een flesje drinken en een snack. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de duinen is het natuurlijk leefgebied van vele vogelsoorten. Er zijn ook prachtige vlinders en konijntjes te spotten.

De zeehondjes bezichtigen is een favoriete activiteit voor velen. De koddige diertjes liggen net buiten het eiland van de zon, zee, en het strand te genieten. Ze zijn goed te zien vanaf de boot. Er zijn speciale boottochten die hier speciaal op gericht zijn vanaf Hollum en Ballum te nemen. Neem alsnog een verrekijker mee, of download een app, en heb je camera klaarstaan. Dit is zeker een aanrader voor als je een dierenliefhebber bent of voor wanneer je het eiland met het hele gezin bezoekt. De zeehondjes liggen er zeer aandoenlijk, en doen ons weer eens over andere levende wezens verwonderen.

De boottocht om zeehondjes te bewonderen is makkelijk te combineren met het bezoeken van de dorpjes Ballum of Hollum. Dit zijn twee van de vier dorpen op Ameland, waarvan Hollum het grootste dorp is. Afhankelijk van je planning voor die dag kan je eventueel vanuit dit punt de boottocht regelen. Ballum is wat centraler gelegen en ligt naast de camping Roosdunen en het strandpaviljoen, waar je eventueel tijdens het wachten op de boot of erna een drankje kunt nuttigen. Tijdens zo'n rustmoment pak je gemakkelijk je mobiel om de laatste sportuitslagen te bekijken en een paar weddenschappen te plaatsen voor aankomende wedstrijden..

Hollum is een dorpje helemaal aan de westkant van het eiland gelegen. Het heeft het Maritiem Centrum Abraham Fock als een van de grootste activiteiten. Hollum is de grootste uit de vier dorpjes, en het is dan ook niet verrassend dat er allerlei andere dingen te doen zijn. Hieronder vallen, paardrijden, een kaasboerderij bezoeken, het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager, het Bunkermuseum en de fameuze honderd jaar oude vuurtoren genaamd De Verwachting. Het blijkt een flinke klimtocht te zijn, maar het is mogelijk om helemaal naar het hoogste punt te klimmen. Onderweg naar de top zijn er op de verschillende verdiepingen verschillende kleine tentoonstellingen te zien.

Maritiem Centrum Abraham Fock is een leuke activiteit om tot je verbeelding te laten spreken over hoe het vroeger ooit was. Het museum verzorgt prachtige reddingsverhalen die met behulp van door tien paarden getrokken reddingboten werden uitgevoerd, en stelt meerdere oude schepen ten toon. Meerdere keren per jaar kan je nog een demonstratie van de paardenreddingboot bijwonen. Verder is het een zeer interactief museum, waar je op knopjes kan drukken en allerlei technische ontwerpen kan uitproberen. Perfect voor met de kinderen.

Hoe dan ook, het is onmogelijk om je tijdens een bezoek aan Ameland te vervelen. Het is zeker een uitgerekende locatie om met de kinderen naartoe te gaan. Het is het drukke dagelijkse leven ontvluchten en op een rustig tempo allerlei gezonde activiteiten te ondernemen. En je kan ook nog van alles leren. Denk maar aan de verschillende musea en hoe je de natuur kan ontdekken. Je kunt alvast plezier hebben in het plannen en een bezoek aan Ameland in het vooruitzicht te hebben.