Economie

Partnerbijdrage

Alles wat je moet weten over Ethereum

Cryptocurrency: het is een woord waarvan iedereen die tijd online doorbrengt, nu zeker zal hebben gehoord. Gedecentraliseerd digitaal geld zoals Bitcoin heeft cryptocurrency gemaakt, en bij uitbreiding de blockchain, een hot topic voor discussie, en de cryptocurrency bekend als Ethereum is een van de populairste, wat ook geldt voor de Dogecoin koers. Maar Ethereum is technisch gezien niet zomaar een cryptocurrency – het is een heel gedecentraliseerd computernetwerk dat wordt aangedreven door een cryptocurrency genaamd Ether. In plaats van alleen een alternatief te zijn voor de dollar, euro of pond, heeft Ether een specifieke toepassing. Ether kan worden verhandeld voor zijn contante waarde en het is een van de meest gewaardeerde cryptocurrencies. Maar om het simpelweg een alternatief voor contant geld te noemen, mis je veel van waar het eigenlijk voor is.


Leestijd: 2 minuten

Alles wat je moet weten over Ethereum
Alles wat je moet weten over Ethereum

Ondanks hun vaak onderling verwisselbare gebruik, zijn Ethereum en Ether technisch gezien twee verschillende dingen. Ethereum is een gedecentraliseerd computernetwerk dat applicaties uitvoert, en Ether is de cryptocurrency die het voedt, waarvan je de waarde kunt checken via de Ethereum koers. Omwille van de consistentie gebruiken we die specifieke termen in deze handleiding. Er zijn in principe drie lagen voor Ethereum: de Ethereum Virtual Machine (EVM), de cryptocurrency Ether en gas, de eigenlijke EVM-"brandstof" waarnaar Ether vertaalt.

De EVM is een gedecentraliseerde runtime-omgeving voor het bouwen en beheren van slimme contracten, ook wel decentrale applicaties (DApps) genoemd. De definitie van wat DApps zijn staat ter discussie, maar op het meest basale niveau is een gedecentraliseerde applicatie er een die geen centraal storingspunt heeft. De ontwikkelaarspagina's van Ethereum voegen een beetje inzicht toe in hoe Ethereum een DApp definieert, die het classificeert als "een applicatie gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk dat een slim contract en een frontend-gebruikersinterface combineert."

EVM DApps elimineren storingspunten omdat de apps zijn gebouwd op de achterkant van de Ethereum-blockchain, die de code, activa en beheer van applicaties over het hele EVM-netwerk verspreidt. Het creëren van een gedeeld netwerk ter grootte van de EVM is niet goedkoop, en dat is waar de Ether-cryptocurrency van pas komt. Ether is het deel van het Ethereum-netwerk dat werkelijke, herkenbare, reële waarde heeft, en het kan op zijn beurt gas worden voor brandstof voor de EVM. Hier wordt het een beetje verwarrend.

Gas is een manier om de hoeveelheid werk te beschrijven die door de EVM wordt gedaan, vergelijkbaar met kilowattuur als een maatstaf voor uitgaven en niet als een daadwerkelijke eenheid van energie. Net zoals een kWh een bepaald bedrag op uw elektriciteitsrekening kost, heeft gas Ether-kosten die iedereen die de EVM gebruikt, moet betalen om een wijziging in de Ethereum-blockchain door te voeren.