Economie

Bedrijfsverzamelgebouw De Stek: Mega duurzaam, innovatief én al helemaal gevuld

Met de komst van Certe in DE STEK is het bedrijfsverzamelgebouw in het oosten van de stad Groningen helemaal gevuld. Een bijzondere prestatie voor een nieuw bedrijfsverzamelgebouw in coronatijd, zo schrijft de nieuwste editie Groninger Ondernemers Courant. In één jaar tijd vonden in totaal 25 bedrijven met dezelfde commitment in DE STEK hun nieuwe thuis: een duurzame plek waar ze (samen)werken aan de toekomst van Noord-Nederland.


Leestijd: 2 minuten

Bedrijfsverzamelgebouw De Stek: Mega duurzaam, innovatief én al helemaal gevuld
Bedrijfsverzamelgebouw De Stek: Mega duurzaam, innovatief én al helemaal gevuld

HR++++

Michael Freerks werkt bij Royal HaskoningDHV, één van de bedrijven die sinds vorig jaar in DE STEK zit. Freerks is vanaf het begin betrokken bij het concept van DE STEK: “Bij Royal HaskoningDHV zijn we dagelijks bezig met het thema leefbaarheid, ook hier in het Noorden. Vanuit ons vorige kantoor zagen we o.a. hoe de braindrain en de gaswinning een steeds grotere stempel op de Groningse arbeidsmarkt drukten. Daar wilden we wat aan doen. We zochten gelijkgestemde samenwerkingspartners op en realiseerden in één jaar DE STEK. Met duurzame materialen bouwden we een oude technische school aan de Euvelgunnerweg 25a om tot hippe, gasloze werkplek; de plek is nu het enige ‘oude’ pand in Nederland dat HR ++++ gecertificeerd is!”

Diverse bewonersmix

Na de opening eind 2020 wisten al snel allerlei bedrijven het vernieuwde bedrijfspand te vinden; ook zij hadden wel oren naar een werkplek die draait om kennis delen, talent aantrekken, netwerken en innoveren. De bewonersmix is divers, met naast de ingenieurs van Royal HaskoningDHV onder meer de creatievelingen van communicatie- en internetbureau NIO. Ook zitten er bijvoorbeeld bedrijven die gericht zijn op sport, arbeidspsychologie, werkervaring opdoen en ICT. Bedrijven die allemaal een andere focus hebben, maar die wel kennis kunnen delen, aan elkaar projecten kunnen uitbesteden en gebruik kunnen maken van elkaars netwerk. Freerks: “Je moet het daarmee niet zien als gedwongen afhankelijkheid. Er is geen beleid opgesteld dat bedrijven met elkaar moeten samenwerken. Maar door de structuur die we nu hebben gecreëerd, wordt samenwerking op een natuurlijk manier aangemoedigd.”

Om samenwerking tussen alle STEK’ers te stimuleren zijn er in DE STEK onder andere gezamenlijke vergaderruimten, een tuin en een sportschool. Ook staan de koffieautomaten strategisch opgesteld in de brasserie. Wie koffie wil, moet daarvoor aan de wandel en leert eenvoudig andere STEK’ers kennen.

Alle bedrijven komen periodiek samen om te bespreken hoe verder te werken aan het uitdragen van de gezamenlijke visie: iets positiefs bijdragen aan de regio op gebied van werkgelegenheid, maar ook duurzaamheid en innovatie. Freerks: “We willen ook echt een katalysator zijn voor het gebied. Zo zijn we bezig om het landschap om ons terrein al zo in te richten dat het vooruit loopt op de plannen die de gemeente heeft met het gebied. Bij alles wat we doen stellen we onszelf de vraag: Hoe kunnen we iets teruggeven aan de toekomst van Groningen?”