Economie

‘Binnenstad Groningen verstandig verder “heropenen” goed mogelijk’

‘Het is goed mogelijk om de binnenstad van Groningen op verstandige, en zo veilig mogelijk wijze te “heropenen”. Er zijn tal van maatregelen denkbaar om mensen weer te laten winkelen en ook om de horeca weer te openen. Het is alleen een kwestie van heel goed organiseren!’ Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club.


Leestijd: 2 minuten

‘Binnenstad Groningen verstandig verder “heropenen” goed mogelijk’
‘Binnenstad Groningen verstandig verder “heropenen” goed mogelijk’

Hij reageert desgevraagd op een onderzoek van Locatus, een bureau gespecialiseerd in retail-informatie. Dit stelde vast dat de meeste winkelstraten in Nederland, en dus ook in Groningen, voldoende ruimte hebben om winkelend publiek te ontvangen, ook in de ‘anderhalve meter samenleving’ in deze corona-tijd.

Volgens Locatus zijn de winkelstraten in de binnensteden in Nederland in principe breed genoeg. Het gaat er alleen om de consument zo veilig en verstandig mogelijk door die straten te leiden, maar dat valt te organiseren en te handhaven, aldus Locatus.

‘De resultaten van dat onderzoek zijn bemoedigend. Want tot nu toe werd er vooral gesproken op basis van veronderstellingen, maar nu blijkt dus uit onderzoek dat er veel meer mogelijk is in binnensteden dan je denkt’, reageert Eric Bos.

Volgens Eric Bos is er momenteel ook sprake van een tweeslachtige benadering van het winkelen in binnensteden. ‘Enerzijds zegt de overheid dat winkels open mogen zijn. Maar anderzijds wordt het afgeraden om naar binnensteden te gaan’.

Volgens Bos is het consequenter om op creatieve manier te werken aan een anderhalve meter samenleving, ook in de binnenstad van Groningen. ‘Er zijn ook maatregelen te bedenken als een slimme routing. Of het plaatsen van fonteintjes op tal van plekken om je handen even te wassen’.

Eric Bos vindt het begrijpelijk dat veel mensen angstig zijn, maar we moeten ons niet door angsten laten leiden. ‘Het RIVM vond het bijvoorbeeld niet nodig dat de scholen zouden worden gesloten. Maar dat is door de Tweede Kamer toch besloten omdat bevolking daar achter stond. En nu gaan de scholen weer open’.

Daarom moet er ook wat betreft de heropening van de binnenstad zo verstandig mogelijk worden gehandeld, en niet alleen op basis van emotie.

‘Natuurlijk: we moeten wel degelijk respecteren dat mensen verschillende emoties hebben. Maar je moet ook blijven uitgaan van feiten, en vervolgens nuchter een goed plan maken. We moeten hier in Groningen keuzes maken waarbij we ons laten leiden door zowel het verstand als het gevoel. Ik ben er van overtuigd dat wij er hier in zullen slagen en nieuwe, veilige vormen van winkelen zullen bedenken voor dit corona-tijdperk!’, aldus Eric Bos.