Een overhemd wordt voornamelijk door mannen gedragen. Dit kledingstuk is langer en valt meer langs het lichaam, hierdoor benadrukt het de mannelijke lichaamsvormen meer.
De blouse verwijst naar het werkwoord bloezen. Bloezen houdt in dat een kledingstuk een bollend en overhangend deel bevat. De blouse wordt voornamelijk gedragen door vrouwen omdat het een vrouwelijke uitstraling heeft. Je stopt de blouse in je broek en trekt deze vervolgens weer een klein stukje omhoog zodat het net over de broekrand valt.
Wat is het verschil tussen een overhemd en een blouse? Een blouse is dus traditioneel een kledingstuk voor vrouwen en een overhemd een kledingstuk voor mannen. Blouses zijn ronder en vallen tot de heup. Overhemden hebben een recht model en zijn langer. De knopen op een blouse zitten meestal links, op een overhemd rechts.
Verwarring bij het verschil tussen een blouse en een overhemd is ontstaan doordat het vergelijkbare kledingstukken zijn. Toch zit er een verschil in het geslacht dat de kledingstukken draagt. Een blouse is ook meer gemaakt voor het vrouwelijk lichaam, doordat er in het model meer bolling zit. Overhemden zijn daarentegen rechter en langer. Hierdoor sluiten ze beter aan op het mannelijk lichaam.
Naast het verschil in model, is er ook een verschil in de plek waar de knoopjes op de blouse of het overhemd zitten. Bij een blouse zitten de knoopjes aan de linkerzijde, terwijl dit bij overhemden aan de rechterzijde is. Waarom dit verschil er is weet echter niemand zeker. Wel bestaan hierover meerdere theorieën.
Een eerste theorie gaat over kleedsters en welvaart. In de 19e eeuw droegen vrouwen korsetten, met daar overheen veel lagen kleding. Aankleden werd hierdoor zo veel werk dat er kleedsters nodig waren om de vrouwen hierbij te helpen. Om dit proces makkelijker te maken, werden de knopen van de blouses aan de linkerkant gezet. Hierdoor konden de kleedsters ze makkelijker open- en dichtknopen.
De tweede theorie is gericht op de mannen. Heel vroeger zouden de knopen bij overhemden aan de rechterkant zijn geplaatst zodat mannen makkelijker hun zwaard konden trekken. Wanneer de knopen aan de linkerkant zaten, kwam het namelijk nogal eens voor dat het zwaard achter de knopen bleef haken. De plek van de knopen kon een verschil tussen leven of dood uitmaken.