Economie

Boze ondernemer haalt reclame weg: “ik verdom het om voor m’n eigen naam te betalen”

“Ik verdom het om voor mijn eigen naam te betalen.” Hans Top, van dakdekkersbedrijf Hans Top aan de Melisseweg, heeft vrijdagmiddag uit protest tegen de plannen voor het invoeren van reclamebelasting de reclameborden op zijn bedrijf omgedraaid. “Ik ben het zat. Ik weiger om die belasting te betalen.”


Leestijd: 1 minuut

Hans Top, al 43 jaar dakdekker, heeft woensdagavond met verbazing en woede naar het debat van de gemeenteraad over de invoering van de reclamebelasting zitten kijken. Daarna wist hij: ik moet wat doen. “Ik ben een knokker. Als je mij een klap geeft, krijg je er twee terug.”

En dus besloot hij vanmiddag uit protest de grote reclameborden van zijn bedrijfspand aan de Melisseweg los te schroeven en achterstevoren weer te bevestigen.  “Echt, ik ben zo boos. Waarom zou je als gemeente middenstanders laten opdraaien voor het begrotingstekort? Ik kan niet tegen onrecht.” Hij vervolgt: “Dit gaat me echt aan het hart. Ondernemers werken keihard. Ik weet hoe dat is en hoe dat voelt: ik werk zelf ook 100 uur per week en betaal daar al genoeg belasting voor.”

Top benadrukt: hij doet het niet voor zichzelf. “Wij hebben het hartstikke druk. Ik hoef helemaal geen reclame meer te maken. Ik doe dit voor alle ondernemers. Veel van hen hebben het al moeilijk zat, na die coronacrisis. En dan krijgen ze nu dit voor de kiezen? Het is gewoon een trap na.”

Wat de ondernemer betreft houdt hij de reclameborden op zwart. “Zolang de plannen niet van de baan zijn, draai ik ze niet om. En als de gemeente de belasting echt invoert, blijft het voor altijd zo. Ik ga toch niet voor mijn eigen naam betalen?”