Economie

Partnerbijdrage

De juiste vloerkleden vind je met deze tips

Kijk jij ook wel eens met een ontevreden gevoel naar je interieur? Of heb je het idee dat er wat essentieels in je woonkamer, slaapkamer of hal ontbreekt? In al deze gevallen is de kans groot dat je nog niet hebt nagedacht over het toevoegen van vloerkleden. Goede vloerkleden kunnen een anders vlak en saai interieur nieuw leven geven. Ook zorgen vloerkleden ervoor dat allerlei losse elementen uit je inrichting samenkomen tot een geheel. Een woonkamer zonder vloerkleden kan zo al snel rommelig lijken. Vloerkleden verfraaien daarnaast niet alleen je ruimte, maar hebben ook praktische voordelen. Lees dus snel verder als je wilt weten hoe je de juiste vloerkleden vind!


Leestijd: 3 minuten

De juiste vloerkleden vind je met deze tips
De juiste vloerkleden vind je met deze tips

Zoals we al eerder zeiden, brengen vloerkleden meer leven in de brouwerij. Een ander groot voordeel is overigens dat vloerkleden makkelijk vervangbaar zijn. Zo kun je, door andere kleden toe te voegen, andere aspecten van je interieur beter benadrukken. Nieuwe vloerkleden kunnen dus voor een hele nieuwe kamer zorgen! Daarnaast zijn vloerkleden lekker zacht en warm voor de voeten. Tenslotte kunnen vloerkleden ook veel bijdragen aan de akoestiek: hoe dikker het vloerkleed, hoe beter de geluiddempende werking. Zo houd je niet alleen jezelf, maar ook je buren tevreden.

Als je nu ook op zoek bent naar vloerkleden, is het logisch als je niet weet waar je moet beginnen. Afhankelijk van je situatie en smaak, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Het gaat hier onder andere om de grootte van het vloerkleed, het materiaal, de lengte van de pool en over de kleur en het design. De grootte van het vloerkleed kun je op verschillende manieren bepalen. Als je al vloerkleden op het oog hebt, kun je met tape of oude kranten eenvoudig de formaten nabootsen op je vloer om te kijken naar het effect dat dit geeft in je kamer. Als je op zoek bent naar vloerkleden die je deels onder je bank wilt leggen, kun je het beste een speling van vijf centimeter aan beide kanten van je bank aanhouden.

De keuze tussen synthetische vloerkleden of kleden gemaakt van natuurlijke materialen ligt deels aan je budget. Over het algemeen zijn synthetische vloerkleden namelijk een stuk betaalbaarder. Daar staat echter tegenover dat natuurlijke vloerkleden, zoals een kleed gemaakt van wol, unieke voordelige eigenschappen heeft waar kunststof niet aan kan tippen. Natuurlijke materialen gaan ook goed samen in een kamer waar bijvoorbeeld planten staan of waar al andere natuurlijke elementen zoals hout en steen in voorkomen. Natuurlijke vloerkleden dragen zo bij aan een relaxte sfeer, terwijl synthetische vloerkleden verkrijgbaar zijn in alle denkbare designs en kleuren.

Daarnaast kun je ook kiezen tussen hoogpolige of laagpolige vloerkleden. We hebben het hier over de lengte van de draden die overeind staan. Deze worden ook wel pool genoemd. Hoogpolige vloerkleden zijn nog zachter voor de voeten, isoleren beter en hebben een betere geluiddempende werking. Ook brengen ze, door de hoge pool, meer diepte en structuur in je kamer aan. Als je een druk huishouden hebt met kleine kinderen of huisdieren kunnen laagpolige vloerkleden echter een betere keuze zijn. Dat komt doordat je deze kleden beter kunt stofzuigen en schoonmaken.

Waar veel mensen hun hoofd het meest over breken als zij op zoek zijn naar nieuwe vloerkleden is de kleur en het design. Gelukkig zijn hier eenvoudige vuistregels voor. Vloerkleden met een druk patroon of met kleuren die meer opvallen staan over het algemeen het best in een ruimte die verder neutrale kleuren heeft. Als je al wat eyecatchers in je inrichting hebt, is het juist verstandiger om te kiezen voor vloerkleden met een neutrale uitstraling. Zo zorg je ervoor dat een vloerkleed niet te snel too much wordt in een ruimte die al druk is.

Zoals je inmiddels in de gaten hebt, is er geen eenduidig antwoord op de vraag van wat de beste of juiste vloerkleden voor jou zijn. Dit ligt namelijk aan je budget, smaak, grootte van je ruimte, voorkeur voor materiaal en de rest van je inrichting. Met de bovenstaande tips kun je echter snel achterhalen wat het beste voor jou en je ruimte werkt en geniet je binnen no time van je eigen perfecte vloerkleden!