Er werden verschillende successen behaald. Zo zijn de eerste stappen gezet voor een meer bewuste manier van pensioensparen door microbetalingen mogelijk te maken. Daarnaast werd er gewerkt aan mogelijkheden om data te doneren om medisch onderzoek te accelereren. In samenwerking met de Nederlandse politie werd er zelfs gewerkt aan een blockchaintoepassing om een transparante legale wietvoorraad aan te leggen voor medisch gebruik. Een laatste voorbeeld dat we zeker willen noemen: in Groningen werd gewerkt aan een blockchain voor drones, zodat deze ingezet kunnen worden om problemen op te lossen.
Binnen een aantal dagen werden grote stappen gezet binnen de blockchainmogelijkheden. DutchChain faciliteert de mogelijkheden voor de ontwikkelaars om hier verder mee aan de slag te gaan. Zoals een van de enthousiaste deelnemers stelt: ‘Als we zoveel gedaan krijgen in zo weinig dagen, bedenk dan eens wat we in honderd dagen kunnen doen!’
De blockchaintoepassingen zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. Steeds meer innovatieontwikkelingen worden gebouwd op de blockchain. Ontwikkelingshulp, investeringsmogelijkheden, maar ook betere zorg en betaalbare energie staan hoog op de planning van de ontwikkelaars. De vraag is echter in hoeverre de cryptovaluta ook de toekomst hebben in Nederland. Het zijn namelijk vooral de projecten op de blockchain zelf die gesponsord worden. Vaak met oog op de duurzame doelstellingen.
De sponsoring is echter niet genoeg. Een blockchaintoepassing moet kapitaal verwerven om de ontwikkelingen en het onderhoud op het platform te bekostigen. Dat is waar de cryptovaluta komen kijken. De mensen die geld investeren, maken de mogelijkheden toegankelijk.
Het probleem van de cryptovaluta is het enorme aantal munten op dit moment. Wanneer gekeken wordt naar de Bitcoin of de actuele Ethereumwaarde, dan zijn er duidelijke mogelijkheden. Wordt er echter gekeken naar de honderden altcoins van dit moment, dan wordt het veel minder aantrekkelijk om hier een toekomst aan te verbinden. Dat is precies de reden waarom er meer aandacht moet komen voor de blockchaintoepassingen zelf, voordat er gekeken wordt naar een toekomst voor een bepaalde digitale munt.
De Rabobank en ING hebben bijvoorbeeld sterke interesse in de Ethereum blockchainmogelijkheden. Renault werkt met VeChain aan productauthenticatie en PricewaterhouseCoopers werkt met verschillende cryptovaluta om data beter te kunnen beveiligen en meer betalingsverkeer internationaal mogelijk te maken. Daarmee hebben de blockchaintoepassingen én de cryptomunten de toekomst. Ook in Nederland, waar steeds vaker betaald kan worden met verschillende cryptovaluta en waar dagelijks gewerkt wordt aan nieuwe toepassingen.