Economie

Partnerbijdrage

Deze spullen haalden we door corona massaal in huis

In 2020 kreeg ook Nederland te maken met het verschijnsel lockdown als gevolg van toenemende coronacijfers, hetgeen het ritme van menig huishouden in de war schopte. Het bracht taalvernieuwing met zich mee, maar ook andere spullen in en om het huis. Meer dan menigeen misschien denkt, zijn huishoudens veranderd in de afgelopen paar jaar.


Leestijd: 2 minuten

Deze spullen haalden we door corona massaal in huis
Deze spullen haalden we door corona massaal in huis

Coronaspulletjes

Mondkapjes, zelftests en desinfecterende handzeep liggen bij sommigen nog steeds standaard in de hal of in het dashboardkastje. Ook gingen Nederlanders op zoek naar de beste oorthermometer om eventuele koorts snel op te meten. Overigens is coronaspulletjes nog geen officieel Nederlands woord, maar we hebben ze dus wel nog steeds in huis.

Pakkettenbrievenbus

Pakketjes en brieven, de koeriers en postbodes maakten meer kilometers omdat veel aan huis gekluisterde burgers online aan het winkelen sloegen. Er werd meegedacht met degenen die alles veilig moesten bezorgen door bijvoorbeeld een opvallende, zwarte vrijstaande brievenbus in de tuin te zetten, die ook geschikt is voor pakketten. Het scheelt ook een confrontatie met de overenthousiaste hond.

Sportartikelen voor thuis

Als een rondje rennen na het eten er niet in zit, moet dat maar in huis, dachten velen. En schaften een loopband voor thuis aan, of een ander fitnessapparaat. Alleen op tv werd gesport, zij het zonder publiek. Het lijkt alweer lang geleden.

Tweede tv

Voetballen kijken kon even niet in de kroeg, überhaupt was uitgaan lange tijd niet mogelijk. Al het geld dat niet in de horeca werd uitgegeven ging naar een webshop in elektronica omdat voetbal op groot scherm voor veel liefhebbers een grondrecht is, maar de partner graag gewoon zijn of haar serietje of talkshow wil zien. De tweede tv hing al snel aan de muur.

Computeraccessoires

Een toetsenbord en muis, betere speakers, een headset, een webcam; de computeraccessoires om comfortabeler thuis te kunnen werken vlogen over de virtuele toonbank. Gespecialiseerde vergelijkingssites zoals Ubari kregen het er maar druk mee omdat veel spullen een comeback maakten: de printer voor thuis bijvoorbeeld. Opeens was er het besef dat het toch wel handig is om zo'n apparaat in huis te hebben.

Benodigdheden voor een tuinkantoor

Ze schoten in rap tempo uit de grond, de tuinhuisjes die als kantoor gingen dienen. Huizenbezitters pasten hun hypotheek zo nodig aan om in de bouw van een tuinkantoor te investeren. Sommigen kwamen erachter dat ze de werkplek hoe dan ook misten, de meesten combineren het thuiswerken nu met een wekelijks bezoekje aan kantoor. Of vaker, als het er erg gezellig is. Want ook al werd er in lege stadions gevoetbald (met sfeerloze, holle geluiden en kunstmatig gejuich), het moet en zal bij de koffieautomaat besproken worden.

Hobbyspullen

Het hobbyen nam exponentieel toe omdat er veel uurtjes vrijkwamen. Van houten bouwpakketten tot pakken klei, van schilderezels tot complete thuisstudio's om muziek te maken, de creatieve kant kreeg de ruimte tijdens de lockdowns. Sommigen begonnen met simpele schilderijtjes of een YouTube-videootje van een Lady Gaga-nummer en hangen nu bij de Kunstuitleen of staan op de concertpodia. Het aantal artiesten dat uit de lockdowns werd geboren, is nog steeds indrukwekkend: een meerdaags festival als Lowlands grossiert er zelfs in.