Economie

Partnerbijdrage

Diabetes type 2; medicijnen of zelf aan de slag?

Diabetes type 2 is een veel voorkomende aandoening die ook steeds vaker voorkomt bij jongeren. Meer dan 1,1 miljoen mensen hebben te maken met deze vorm van diabetes. Daarnaast bevinden veel mensen zich in de pre-fase, ook wel prediabetes genoemd. In deze pre-fase kun je erger nog voorkomen in plaats van medicijnen moeten slikken met alle gevolgen van dien.


Leestijd: 2 minuten

Diabetes type 2; medicijnen of zelf aan de slag?
Diabetes type 2; medicijnen of zelf aan de slag?

Voorkomen klinkt goed, maar dan moet je wel weten hoe natuurlijk. Laten we bij het begin beginnen.

Diabetes heeft meerdere typen. Heb je Diabetes type 1 dan stopt je lichaam met het aanmaken van insuline en moet je dit zelf gaan toedienen. Bij Diabetes type 2, voorheen ook wel ouderdomssuiker genoemd, krijgt je lichaam steeds meer moeite met het verwerken van suiker/glucose waardoor er meer suiker in je bloed achterblijft dat schade aan kan richten. Dit is overigens de vorm die het meest voorkomt. Diabetes en wordt altijd voorgegaan door Prediabetes. Daarnaast is er ook nog zwangerschapsdiabetes. Deze tijdelijke vorm van diabetes gaat direct na de geboorte over is verhoogt wel het risico dat je een van de andere vormen krijgt.

Misschien klinkt diabetes niet zo erg maar de gevolgen kunnen desastreuze zijn (tot aan het verliezen van armen en benen aan toe). Ingrijpen is daarom noodzakelijk. Doe je dat zelf niet, dan zal je huisarts op den duur medicijnen voorschrijven. Overigens betekent dat niet dat je dan zelf niet alsnog actie kunt ondernemen want ook de medicijnen niet zonder gevolg of gevaar. Kijk dus altijd goed wat je voorgeschreven krijgt en vraag naar de bijwerkingen. 

Krijg je eerst metformine dan kan het zijn dat, als de dosering niet meer genoeg werkt, de arts overgaat op Gliclazide, zogenaamde sulfonylureumderivaten die de productie van insuline door bètacellen van de alvleesklier verhogen. De werking van gliclazide is dus niet alleen sterker maar ook anders dan metformine. Naast dat het afgifte van insuline stimuleert, heeft het ook invloed op het verminderen van het stollen van je bloed.

De bijwerkingen van gliclazide zijn overigens niet geheel onschuldig. Zo heb je kans een hele reeks bijwerkingen zoals gewichtstoename, vermoeidheid, hoofdpijn, verwardheid, honger, wisselend humeur, duizeligheid, beven en trillen, zweten, hartkloppingen, wazig zien (visusstoornissen), maag-darmklachten, afwijkingen in je bloed, huiduitslag & jeuk, syndroom van Stevens-Johnson en Toxische epidermale necrolyse.

In plaats van medicijnen nemen wil je uiteraard liever een ziektevrijleven. Zelf kun je dit beïnvloeden, ook als je al (pre) diabetes type 2 hebt. Door gezond te eten, je (over)gewicht te verlagen, niet te roken en regelmatig te bewegen (wandelen), kun je ervoor zorgen dat de je bloedwaardes weer naar normaal gaan. Eet bijvoorbeeld meer gezonde koolhydraten eten en probeer de slechte koolhydraten te vermijden. Goede koolhydraten herken je doordat je er (langer) op moet kauwen. In goede koolhydraten zitten namelijk meer vezels die taaier zijn. Zoals bij wortelen. Hoe langer je moet kauwen, hoe gezonder het dus is. Slechte koolhydraten herken je omdat ze (kunnen) smelten in je mond. Voorbeelden zijn zoete vla of koekjes.