Economie

Partnerbijdrage

Dit doe je tegen zweetvoeten

Durf jij aan het einde van de dag (of wanneer dan ook) je schoenen uit te trekken in het bijzijn van anderen? Als het antwoord ‘nee’ luidt, heeft dit dan te maken met het feit dat je je voeten kan ruiken? Er zijn veel mensen die last hebben van zweetvoeten en voetengeur. Maar wat doe je tegen zweetvoeten? Deze tips gaan helpen om voetengeur te bestrijden.


Leestijd: 3 minuten

Dit doe je tegen zweetvoeten
Dit doe je tegen zweetvoeten

Iedereen zweet. Dat is heel normaal. De ene keer transpireer je meer dan de andere keer, bijvoorbeeld doordat het warm is buiten of omdat je hebt gesport. Dat we zweten is heel goed, want dat laagje vocht op je huid zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf afkoelt. Dep het zweet daarom niet te veel af, want het is heel belangrijk. Daarnaast voert transpiratievocht afvalstoffen af uit het lichaam. Een volwassen mens heeft zo’n drie miljoen zweetklieren, te vinden in het onderhuidweefsel van het voorhoofd, onder de oksels, in je handpalmen en voetzolen. Het hebben van zweetvoeten is niet erg, totdat je ze gaat ruiken. De geur maakt het vervelend; het valt immers iedereen meteen op. Veel mensen hebben hier last van. Het kan ook een bijwerking zijn van medicijngebruik of een aandoening. Maar troost je met het feit dat je ook dan iets tegen de geur kan doen.

Als je last hebt van zweetvoeten dan zijn je voeten altijd wel vochtig. Dit voel je aan de sokken in je schoenen. Dat je voeten zweten is niet erg. Het helpt het lichaam op temperatuur te houden. Het transpiratievocht zelf is reukloos. De typische, zurige zweetlucht ontstaat pas zodra het transpiratievocht (vol afvalstoffen en eiwitten) in aanraking komt met de bacteriën op de huid. De bacteriën reageren met de eiwitten en dan ontstaat de zurige zweetlucht waardoor je liever je schoenen aanhoudt.

Toch is het beter om bij het hebben van zweetvoeten je schoenen en sokken uit te trekken. De geur ontstaat namelijk door de broeierige warmte in sokken en schoenen. Voeten die kampen met zweetgeurtjes hebben er baat bij om veel te luchten. Draag je toch sokken en schoenen, zorg dan dat je dagelijks schone sokken aantrekt, bij voorkeur van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan katoen en wol. Vermijd indien mogelijk synthetische stoffen, zoals polyester, acryl en nylon. Schoenen van ademend materiaal helpen ook tegen zweetgeurtjes. Schoenen van leer, katoen, kurk, hout en canvas zijn goede keuzes. Ook (Zweedse) klompen zijn een goed alternatief om je voeten te laten ademen. Loop je graag op sandalen, kies dan voor kurk en leer; het plastic van sandalen kunnen namelijk ook je voeten meer laten zweten. Schoenen zijn overigens ook te behandelen met speciale producten om de voetengeur eruit te verwijderen.

De zweetlucht ontstaat dus door de combinatie van eiwitten in transpiratievocht en bacteriën. Aan die eiwitten doe je niet zoveel, maar bacteriën kun je wel bestrijden door geregeld je voeten te wassen met koud tot lauw water. Als het lukt, was je ze twee keer per dag, vooral op warme dagen. Gebruik geen gewone zeep, want dat droogt je voeten uit en biedt dan juist weer de ruimte voor bacteriegroei en zelfs voetschimmel. Er zijn speciale, pH-neutrale zepen die hierbij zeer helpen. Scrub geregeld je voeten om oude huidschilfers te verwijderen. Na het wassen droog je de voeten goed af met een droge handdoek, ook tussen je tenen. Je kan een klein handdoekje hiervoor gebruiken. Breng vervolgens een voetencrème of voetdeodorant aan, trek schone sokken aan of blijf nog even op blote voeten lopen.

Een goede verzorging van je voeten zorgt voor gezonde voeten. Zweetvoeten kunnen namelijk een voedingsbodem vormen voor schimmelinfecties aan de voeten en teennagels. En dat zijn hardnekkige infecties die je niet zomaar kwijtraakt. Ga eens naar een pedicure en laat je voeten verwennen. Verwijder eelt en knip geregeld de teennagels (of laat dit doen). Vuil kan in het eelt gaan zitten of zich onder de nagels verstoppen en we weten inmiddels wat deze bacteriën daar kunnen doen. Een goede verzorging is geen overbodige luxe voor je voeten. Ze dragen immers de hele dag je gewicht, terwijl ze opgesloten zitten in sokken en schoenen. Gun ze geregeld de vrijheid en loop op blote voeten of slippers. Het helpt om een voetbad te kopen voor thuis. Deze pak je er gemakkelijk bij als je televisie kijkt of door het nieuws scrollt. In de tussentijd verwen jij je voeten met verzorgende producten die je voeten in een topconditie houden.