Letselschade, wat houdt dat eigenlijk in?
Wat is letselschade nu precies? Hierboven is het al kort uitgelegd. Maar wat wordt er nu precies mee bedoeld? Letselschade kan bestaan uit materiële en immateriële schade. De definitie van letselschade zijn eigenlijk alle schades, inclusief de kosten daarvan, die je vóór het ongeval niet had. Voorbeelden van fysiek letsel kunnen zijn: whiplash, botbreuken, littekens, et cetera. Voorbeelden van psychisch letsel kunnen zijn: depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar welk letselschade wordt vergoed? Er zijn verschillende soorten schade die voor een vergoeding in aanmerking komen. Je kunt denken aan reiskosten naar het ziekenhuis, medische kosten, verlies van inkomen en nog veel meer.
Wat is een letselschade advocaat?
Een letselschade advocaat is iemand die je helpt om een letselschadevergoeding te claimen. Deze persoon helpt je in situaties zoals een aanrijding of een bedrijfsongeval. Maar ook wanneer je gebeten bent door de hond van een ander. Een letselschade advocaat verzameld dan het bewijsmateriaal. Wanneer je slachtoffer bent van letselschade is het van belang om zo veel mogelijk informatie over je letselschade bewaart. Voorbeelden hiervan zijn afschriften, bonnen of ov-kaartjes. Daarna stelt de advocaat de schuldige aansprakelijk en doet een voorschot op de schadeclaim. Vervolgens wordt de definitieve claim vervaardigd en wordt de zaak afgerond.
Wanneer moet ik een letselschade advocaat inschakelen?
“Letselschade? Ik moet een advocaat hebben!”. Dit is wat de meeste mensen denken wanneer ze letselschade oplopen. Begrijpelijk, want deze kan jouw zaak voorleggen aan de rechter. Maar wist je dat de meeste zaken omtrent letselschade buiten de rechtbank worden geregeld? Het gaat er namelijk om dat jij, samen met de aansprakelijke wederpartij, het eens wordt over de hoogte van de letselschadevergoeding. In de meeste gevallen is daar geen letselschade advocaat voor nodig. Heb jij nou tóch echt een letselschade advocaat nodig of twijfel je? Dan wordt het geadviseerd om eerst contact op te nemen met een letselschadespecialist.
Hoe zit het met de kosten?
Wanneer de kosten niet worden vergoed door de aansprakelijke wederpartij, kan een letselschade advocaat soms kosten met zich meebrengen. Als de wederpartij aansprakelijk is, dan betaald de verzekeraar van die partij de kosten. Het inschakelen van een letselschade advocaat of specialist geeft je rust. Zo kan je de tijd nemen om te herstellen zonder aan allerlei zaken te hoeven denken.