Economie

Duik het LAB in, een traject voor zowel beginnende als gevorderde creatieve ondernemers 

Voor een creatieve ondernemer kan het een uitdaging zijn om de zakelijke kant van de onderneming te ontwikkelen. Daar heeft BBENG iets op bedacht. Met het zogenaamde LAB-programma kunnen creatieve ondernemers in vier maanden worden klaargestoomd om hun bedrijf succesvol te laten zijn.


Leestijd: 4 minuten

Duik het LAB in, een traject voor zowel beginnende als gevorderde creatieve ondernemers 
Duik het LAB in, een traject voor zowel beginnende als gevorderde creatieve ondernemers 

Dat schrijft de Groninger Ondernemers Courant (GROC). Bij LAB (dat staat voor Learning Adapting Business) herkennen ze de verschillende behoeftes van startende ondernemers en meer gevorderde ondernemers. Daarom kent het programma twee verschillende stromingen, ‘Ignite’ voor de startende ondernemer en ‘Grow’ voor de gevorderde. “Het programma is heel erg gericht op persoonlijke groei. In vier maanden heb je elke twee weken een bijeenkomst waar we aan de slag gaan met het verder ontwikkelen van je zakelijke skills”, vertelt programmamanager Jelmer van der Wijk.

Dat doet BBENG door ervaren sprekers en trainers uit te nodigen, waarna de ondernemers aan de slag gaan met opdrachten zoals het bedenken en testen van nieuwe verdienmodellen. “Ook gesprekken voeren met je klanten en zelfs het werken met Excel-sheets hoort daarbij. Of je nou filmmaker, DJ, vormgever of kunstenaar bent, je wilt graag je talent in de praktijk brengen. Met LAB helpen we deze creatievelingen om dit op een manier te doen waarbij je doet wat je leuk vindt en daar tegelijk een boterham mee verdient”, vertelt van der Wijk. 

Elke twee weken komen alle deelnemers een middag bij elkaar, daarbuiten gaat iedereen aan de slag met die dingen die hij of zij geleerd heeft. De deelnemers worden verbonden aan een bedrijfscoach, een ervaren ondernemer die de deelnemer buiten de sessies begeleidt. “Hij gebruikt de input van het programma en zet de deelnemer aan het werk om echt stappen te kunnen zetten.”

Het programma wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen, die al vanaf de start in 2020 betrokken is bij LAB. Nadat in 2020 een succesvolle pilot met het programma voor startende ondernemers werd gedaan, deed BBENG in 2021 voor het eerst een pilot die zich richtte op de gevorderde creatieve ondernemer. Dit jaar worden de groepen gecombineerd aangeboden. “Het was leerzaam om die groepen te splitsen, maar het is juist ook een van de doelen om ondernemers elkaar te laten ontmoeten. Netwerken is zeker in deze branche vol freelancers handig en noodzakelijk.”

Onderneemster Alita Smit deed vorig jaar mee aan de pilot voor gevorderden ondernemers. Met haar bedrijf Warrior Events organiseert ze al enkele jaren grootschalige avonturenspellen. “Dan kun je denken aan een escaperoom, maar dan drie uur lang, met zo’n 50 acteurs en tot 200 deelnemers”, legt Smit uit. 

Toen ze een keer meedeed met de Noorderlingen, een initiatief van de Hanzehogeschool en NHL Stenden, raadde een andere deelnemer haar aan om mee te doen met de pilot van LAB. “Ik wilde van tevoren wel een doel hebben om mee te doen. Ik dacht: waar ben ik met mijn bedrijf en waar werk ik naartoe? Ik wilde vooral financieel de zaken strakker voor elkaar hebben. Ik zocht iemand om mij de tools te geven daarin te groeien”, herinnert Smit zich.

Natuurlijk is er wel een niveauverschil tussen beginnende en gevorderde ondernemers. “Daarom beginnen we steeds de middag samen en splitsen we daarna op in twee groepen. Zo doe je de inhoudelijke sessies binnen Ignite of Grow, maar ontmoet je tijdens de dag ook deelnemers van de andere groep”, legt van der Wijk uit.

Bij BBENG kijken ze graag vooruit. “We willen het programma graag in meerdere gemeenten in het Noorden gaan aanbieden. Als je samenwerkt met andere creatieve ondernemers, kun je van elkaar leren en versterk je elkaar. Deelnemers van eerdere edities gaven aan dat het programma ze veel heeft opgeleverd waardoor ze nieuwe opdrachten, nieuwe samenwerkingen en vooral meer plezier hebben gevonden voor het ondernemen”, stelt van der Wijk.

De gesprekken met trainers en de lessen en groepsessies bevielen Smit ook uitstekend. Ze heeft geleerd op financieel vlak meer georganiseerd te werken. “Met mijn bedrijf doen we evenementen, per spel maak je een begroting. Maar als die door elkaar heen gaan lopen, kun je snel het overzicht verliezen. Ik heb geleerd om een duidelijk schema te maken en bovendien goed op zaken als btw te letten”, zegt Smit dankbaar. 

Ze raadt creatieve ondernemers zeker aan om eens mee te doen met het LAB-programma. “Als je voor het eerst meedoet, kun je echt verrassende dingen tegenkomen. Je leert beter ondernemen. Ik dacht bij sales altijd: iewl, dat ga ik niet doen. Maar je komt erachter dat het niet ‘vies’ hoeft te zijn. Nu vind ik het juist een van de leukste dingen.”

Aanmelden voor de editie van 2022 is nog steeds mogelijk, BBENG verwelkomt graag nog meer deelnemers bij zowel het Ignite- als Grow-programma. Aanmelden kan via de website: labgroningen.nl. Daar staan ook de prijzen en voorwaarden vermeld.