Economie

Partnerbijdrage

Een keuze maken tussen een bestelbus of bakwagen

Ben je aan een nieuw vervoersmiddel toe, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Je bent geen uitzondering op de regel. Er zijn de laatste jaren heel veel vierwielers bijgekomen. Heel veel auto's kan je nu gebruiken voor een specifiek doel. Denk maar aan een bakwagen of een bestelbus om er maar twee op te noemen. De keuzemogelijkheden zijn gigantisch.


Leestijd: 3 minuten

Een keuze maken tussen een bestelbus of bakwagen
Een keuze maken tussen een bestelbus of bakwagen

Of de voorkeur naar een Mercedes Vito of een Ford Transit occasion gaat maakt weinig of niets uit. Of ben je op zoek naar een bakwagen? Dit wagentype houdt het midden tussen een vrachtwagen en een bestelauto. In dit artikel zetten we een klein overzicht over het verschil tussen een bestelbus en een bakwagen op een rijtje.

Om een lang verhaal kort te maken, de definitie van een bakwagen is niets anders dan een lichte versie van een robuustere vrachtwagen. Zoals de naam al doet vermoeden beschikt deze auto over een bak – in het vakjargon ook wel laadvloer geheten – en een cabine die samen op het voertuig onderstel zijn gemonteerd. Je hebt de keuze uit verschillende soorten bakwagens. Het grote verschil zit hem in waarop de laadwagen is gemonteerd.

De bakwagen telt heel wat voordelen ten opzichte van andere vierwielers op praktisch gebied. De belangrijkste voordelen in een notendop zijn:

  • Heel veel ruimte: Een bakwagen is op vlak van grootte misschien niet zo volumineus als een klassieke vrachtwagen, maar de laadruimte blijft vrij groot. Het is dus uiterst geschikt om goederen met grote omvang te vervoeren.
  • De wielruimte blijft beperkt: Het grote nadeel van vrachtwagens is dat de wielen heel veel ruimte in beslag nemen. Dat is zeker niet het geval bij bakwagens. Een bakwagen met 4 of 6 wielen neemt geen ruimte in bij het laadvermogen. Op deze manier gebruik je de ruimte optimaal en gaat geen opslagruimte verloren.
  • Wendbaarheid is optimaal: Misschien wel de meest nuttige troefkaart die een bakwagen kan uitspelen is het grote comfort en de wendbaarheid. Doordat een bakwagen minder groot is dan een vrachtwagen, kun je er eenvoudig mee door de straten manoeuvreren. 

Het uiterlijk van een bestelbus oogt niet altijd even fraai. Ze hebben over het algemeen op vlak van design geen sportieve look. Maar of je nu ondernemer bent, een groot gezin hebt of doe-het-zelver bent: een Ford Transit occasion bestelbus biedt talrijke voordelen. Of je nu kiest voor een Dutch Vans modeltype of andere soorten bestelbussen, de pluspunten zijn nauwelijks op een hand te tellen.

Een occasion is ook uiterst geschikt om particulier te rijden

Het meest grote voordeel van een bestelbus is dat je met een vierwieler rondrijdt die heel veel ruimte biedt. Niet alleen de passagiers zitten ruimer dan andere auto's, maar ook de laadruimte van bijvoorbeeld een Ford Transit occasion zorgt ervoor dat je de auto voor verschillende doeleinden kunt inzetten. Voor een klusbedrijf of zzp'er is een grote bestelbus het meest ideale transportvoertuig om benodigdheden of gereedschappen op te bergen. Hetzelfde geldt voor apparatuur of machines. Maar ook voor een gezin met drie of vier kinderen komt een bestelbus goed van pas. Zeker als er ook heel wat boodschappen moeten worden gedaan.

Profiteren van de fiscale voordelen van een bestelbus

Rijden met een bestelbus zorgt ook voor heel wat financiële (belasting) voordelen. Als je de knoop definitief hebt doorgehakt, kun je als onderneming op vlak van fiscale voordelen flink profiteren. Wie een onderneming heeft kan de jaarlijkse afschrijvingen van de bestelbus van de bedrijfswinst aftrekken. Dat scheelt toch wel een hele slok op een borrel. Financieel en belastingtechnisch zorgt dit voor een extra mooie geldbonus. Daarnaast is de kans groot dat je de BTW, die je betaalt bij de aankoop van een bestelbus, terug kunt vorderen.

Conclusie bestelbus versus bakwagen

Je hoeft geen wiskundig diploma te hebben om te begrijpen dat steeds meer en meer bestelbusjes rondtoeren dan enkele jaren geleden. Dit heeft te maken met het feit dat de markt in de afgelopen jaren in een rap tempo is veranderd. Bedrijven hebben op vlak van logistieke ondersteuning meer baat bij kleinere voertuigen dan de loggere vrachtwagens. Als vrachtvervoer een onderdeel uitmaakt van je businessmodel, dan is het belangrijk na lang wikken en wegen te bepalen welk type het beste voor je werkt.