Economie

Partnerbijdrage

Een soa in de keel of mond: kan dat überhaupt?

Wat betreft studeren is Groningen één van de populairste plekken in Nederland. Omringd door een bijzonder leuk gezelschap aan mensen en geweldige kroegen zijn alle ingrediënten aanwezig om de studententijd van je leven te hebben. Natuurlijk hoort het presteren tijdens de studie hierbij. Echter is het vaak de tijd naast het studeren, die ervoor zorgt dat iemand lekker in zijn of haar vel zit en dus goed kan presteren. Dit feesten brengt uiteraard ook de nodige risico’s met zich mee. Het wil namelijk meer dan eens voorkomen dat je tijdens een avondje uit een leuke man of vrouw tegenkomt, waarmee je vervolgens naar huis gaat. En dan kom je er twee dagen later opeens achter dat je een beetje een gek gevoel in de mond hebt. O nee! Je hebt een soa in de keel. Kan dit dan? Jazeker! Wij vertellen je er alles over en geven je een aantal handvatten over hoe je hiermee kunt dealen.


Leestijd: 3 minuten

Een soa in de keel of mond: kan dat überhaupt?
Een soa in de keel of mond: kan dat überhaupt?

Kan je een soa in je keel hebben?

Na het lezen van de inleiding is de grootste vraag die je hebt ongetwijfeld of een soa überhaupt in je keel voor kan komen. We weten allemaal wat een soa is en hoe je deze op kunt lopen. En inderdaad, je kunt zo’n soa ook in de mond of in de keel krijgen. Een niet al te frisse gedachte, waarbij je waarschijnlijk nu al denkt dit nooit mee te willen maken. Logisch! Echter heb je dit voor een heel groot deel zelf in de mond. Uhm.. hand.

Welke soa kan ik in mijn mond en keel krijgen?

We weten allemaal dat je via geslachtsgemeenschap een soa kunt overdragen. Zodra een penis besmet is met een ziekte, gaat dit binnen no-time over op de vagina. Er is hier sprake van het overdragen van de soa. Dit kan echter ook in de mond of keel gebeuren. Dit is alleen mogelijk na het hebben van orale seks. Mocht er een soa op een van de geslachtsdelen zitten en er wordt overgegaan op pijpen of beffen, dan kan deze soa zich ook op de mond of in de keel gaan nestelen.

De soa’s die jij in de mond of keel kan krijgen zijn de volgende:

  • Herpes

  • Gonorroe

  • Syfilis

  • HPV

  • HIV

  • Chlamydia

De eerste 4 genoemde soa’s zijn veel voorkomende soa’s in de mond of keel. HIV daarentegen kan worden overgedragen via orale seks, maar vind uiteindelijk geen plaats in de mond of keel. Chlamydia, een van de meest voorkomende soa’s bij geslachtsgemeenschap, komt gelukkig niet al te vaak voor na orale seks. Dan is er dus toch nog goed nieuws te melden.

Testen na onveilige seks

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat het handig is om jezelf te laten testen na seks met iemand die je net hebt leren kennen. In het geval van een langdurige partner is het een iets ander geval. Onveilige seks hebben met iemand die je net hebt leren kennen zit vol risico’s. En helaas maar waar, dit is iets wat we veel zien in het uitgaansleven in Groningen. Ben jij in de situatie gekomen dat je ’s ochtends naast een vreemd iemand bent wakker geworden en twijfelt of die persoon vrij is van soa’s? Dan wordt ten zeerste aangeraden jezelf te laten testen. Ga het maar eens uitleggen als je op school of op werk komt en je hebt een paar flinke korsten rondom je mond zitten. Om ongemakkelijkheden en nare ziektes te voorkomen is dit iets dat je absoluut niet moet onderschatten en serieus moet behandelen.

Neem voorbehoedsmiddelen mee!

Nu mag iedereen te allen tijde zelf bepalen wat hij of zij in het holst van de nacht uitspookt. Het is ook fijn om te kunnen zeggen dat je echt geleefd hebt. Echter kun je dit ook op een veilige, verstandige manier doen. Zonder dat je in aanraking komt met vervelende ziektes of infecties. Dus als je dan toch zo graag met jan en alleman het bed in duikt, zorg dan ieder geval dat je voorbehoedsmiddelen tot je beschikking hebt. Zoals elke student in Groningen weet, is dit iets wat je absoluut gaat helpen in de preventie tegen soa’s.