Economie

Emissievrije binnenstad: ontheffing voor marktondernemers

De binnenstad van Groningen is vanaf 1 april emissievrij. Dat betekent dat hier dan alleen bedrijf en –vrachtauto’s mogen komen die uitstootvrij zijn. Een uitzondering geldt voor markthandelaren: zij kunnen tot 2030 jaarlijks een ontheffing aanvragen. De regeling geldt voor alle marktkooplieden, vaste standplaatshouders en seizoensplaatshouders.


Leestijd: 1 minuut

De ontheffing wordt verleend vanwege het gebrek aan geschikte uitstootvrije voertuigen en de lange afschrijftermijnen van de huidige voertuigen, zo meldt de gemeente. Bovendien is de markt een belangrijke economische trekker in de binnenstad, die geen of weinig alternatieven heeft dan het verkopen van hun waar binnen de zero-emissiezone.

Met het voorstel voor een ontheffing krijgt de markt meer tijd om de overstap naar zero emissie te maken. De komende periode blijft de gemeente met de markt in gesprek om de overgang naar zero emissie in 2030 alsnog mogelijk te maken. 

De zero-emissiezone wordt ingevoerd om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren, de geluidsoverlast te beperken en om meer ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers.