Economie

Energiebesparingspakket voor ondernemers: tot 40 procent minder verbruik

Winkeliers in de binnenstad van Groningen hebben vrijdag een Energiebesparingspakket, met daarin onder andere een vernieuwd Deuren-Dicht-bordje, uitgereikt gekregen. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. Het pakket moet ondernemers moet helpen om energie, en daarmee ook flink wat geld, te besparen. “Alleen al door de winkeldeur dicht te houden, is een energiebesparing van 40 procent mogelijk”, zei wethouder Carine Bloemhoff van Economische Zaken vrijdag tijdens het uitdelen van het eerste pakket.


Leestijd: 1 minuut

Energiebesparingspakket voor ondernemers: tot 40 procent minder verbruik
Energiebesparingspakket voor ondernemers: tot 40 procent minder verbruik

Dat eerste pakket ging naar Pier Tjepkema van woonwinkel Laif en Nuver. Daarna namen ook onder andere de eigenaren van Kokotoko, BØRGØR en Pronk een pakket in ontvangst.

“Door openstaande winkeldeuren gaat veel energie verloren”, aldus Bloemhoff bij de uitreiking. En dat is doodzonde, betoogde ze. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook door de extreem hoge energieprijzen. “Dat maakt energie besparen belangrijker dan ooit.” Ze is ervan overtuigd dat dichte winkeldeuren op begrip en steun van klanten kunnen rekenen. Bovendien: “een proef in Tilburg en Amsterdam wees uit dat een dichte deur niet van invloed is op het aantal klanten en de omzet.”

Het oorspronkelijke initiatief van de deuren dicht-bordjes komt van de Groningen City Club en heeft inmiddels landelijke navolging. GCC-voorzitter Eric Bos: “We hebben in Groningen laten zien dat een bordje op de deur niet ten koste gaat van de gastvrijheid. Klanten reageren er juist heel positief op.”

Pakket vol tips

Het energiebesparingspakket bestaat dus uit het vernieuwde Deuren-Dicht-bordje, maar ook uit een brochure met tien tips om energie te besparen en informatie over de gratis energiescan. Deze scan geeft ondernemers inzicht in besparingsmogelijkheden.

Het pakket of de losse onderdelen zijn voor alle ondernemers in de gemeente en provincie kostenloos aan te vragen via www.groningenwerktslim.com. De Energiebesparingscampagne en de -pakketten zijn ook een initiatief van Groningen Werkt Slim.