Economie

Partnerbijdrage

Er valt nog veel te beleven boven en onder Groningen

Al jaar en dag profileerde Groningen zich met de slogan´Er gaat niets boven Groningen´. Daar komt echter binnenkort verandering in. Want heb je deze zomer plannen om op vakantie naar Noorwegen te gaan dan kan dat vanaf april vanuit de provincie Groningen. Vanuit de Eemshaven zullen er rijen wachtende auto´s staan die naar het Noorse Kristiansand willen gaan. Het blijkt dat er nog heel wat boven Groningen te beleven valt. Inmiddels loopt het aantal reserveringen voor de overtocht al rap op. Voor wie die drukte allemaal een beetje teveel van het goede is: er is gelukkig beneden Groningen ook nog heel wat te beleven.


Leestijd: 2 minuten

De 200 meter lange veerboot Romantika opent straks de waterwegen naar het Scandinavische land Noorwegen. Nu alle reisbeperkingen zijn opgeheven zullen heel wat Groningers weer naar het buitenland willen vliegen of varen. Er zijn wat dat betreft genoeg opties om dit jaar uit in eigen land achter je te laten. Hou je van wind, water en stranden dan zal Noorwegen vast iets te bieden hebben, maar waarom ver reizen als je bijna in de Groningse ´achtertuin´ ook mooie alternatieven voor het uitkiezen hebt.

Er zijn genoeg mooie waddeneilanden die voelen als een stukje buitenland. De twee Groningse waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog zijn helaas niet geschikt als vakantiebestemming, daarvoor zullen de Groningers toch af moeten reizen naar de provincie Friesland. Een mooie vakantiebestemming is het grote waddeneiland Terschelling. Dit eiland blijkt ook bij Groningers een gewilde uitwaai plek te zijn. Wees er dus wel op tijd bij wanneer je een vakantiehuis Terschelling wilt huren. Ga je echt relaxen en hele dagen aan het strand liggen, dan kun je thuis makkelijk alle spullen inladen en met je eigen auto op de veerboot je bestemming bereiken. Ben je meer het actieve type dan is het handig om je fiets mee te nemen op het fietsenrek van de auto. Natuurlijk kun je op Terschelling zelf ook genoeg fietsen huren. Doe dat meteen wanneer je de vakantie boekt, zo ben je er verzekerd van dat er een goed onderhouden rijwiel voor je klaar staat.

Trekt het hogere Noorden je niet dan kun je altijd nog afzakken naar een andere provincie in Nederland. Er valt in andere provincies buiten Groningen nog heel wat te beleven. Kortom laat je eens verrassen met locaties bijvoorbeeld in de provincie Utrecht. Als je van een fietsvakantie houdt, ga dan eens buiten de gebaande paden en vaste routes. Volg als alternatief eens de loop van een rivier en ga de uitdaging aan om die zo goed mogelijk te volgen. Een interessante waterloop is van oudsher de Rijn. In principe kun je die vanuit Zwitserland via Duitsland en Nederland helemaal tot aan Noordzee volgen.  Zo is het gebied bij Kromme Rijn en de Hollandsche IJssel misschien niet zo bekend maar zeker de moeite waard. Ga daarom een chalet huren IJsselstein. Vanuit dit stadje kun je het omliggende waterlandschap perfect verkennen.

Een andere waterroute die je kunt volgen is de Maas die je vanaf Nijmegen via Limburg en de Ardennen tot in Frankrijk kunt volgen. Ben je van plan om op vakantie naar België te gaan dan kun je vanuit een vakantiehuis Ardennen de Maas zowel naar boven als naar onderen volgen. Er zijn langs deze rivier talloze mooie vergezichten en steden die zeker het bezoeken waard zijn.