Economie

Experiment om kleine garnaal op te kweken tot giga exemplaar

Te kleine garnaaltjes, die normaal gesproken na de vangst weer overboord worden gegooid, worden als experiment in het tussengebied van de Dubbele Dijk bij Bierum opgekweekt tot extra grote garnalen. Het gaat om een praktijkproef van Erik Moesker van NoordOogst Aquaponics. De provincie Groningen draagt 40.000 euro bij aan de pilot.


Leestijd: 1 minuut

Experiment om kleine garnaal op te kweken tot giga exemplaar
Experiment om kleine garnaal op te kweken tot giga exemplaar

Het experiment start in april en de eerste resultaten worden in oktober van dit jaar verwacht. De kleine garnaaltjes komen na de vangst in vijvers gevuld met water uit de Eems. De proef moet duidelijk maken welke omstandigheden de garnaaltjes nodig hebben om uit te groeien tot een extra groot formaat. Ook wordt onderzoek gedaan naar de verkoopprijs, aanpassingen aan de garnalenkotters en economische haalbaarheid van garnalenkweek op land.

Niet twee keer uit varen voor dezelfde garnaal

Ondernemer Erik Moesker kwam op het idee voor de proef door een garnalenvisser. Die kwam op het idee om te kleine garnalen niet langer terug te gooien in zee, maar mee te nemen en op land op te kweken. Zo hoeven vissers voor dezelfde garnalen niet nog eens uit te varen.

Verder lezen? Kijk dan op economie.groningen.nl.