Economie

FC Groningen en Rijksuniversiteit Groningen gaan formele samenwerking aan

FC Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben op donderdag 31 maart een intentieverklaring getekend waarbij een verdergaande samenwerking op het gebied van onderzoek is geformaliseerd. Voorzitter van het College van Bestuur Jouke de Vries (RUG) en algemeen directeur Wouter Gudde (FC Groningen) zetten hun handtekeningen onder het document.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen en Rijksuniversiteit Groningen gaan formele samenwerking aan
FC Groningen en Rijksuniversiteit Groningen gaan formele samenwerking aan

Met deze intentieverklaring, ondertekend tijdens het evenement ‘Scoren met talent’, spreken FC Groningen en de RUG uit meer te willen samenwerken op relevante maatschappelijke en inhoudelijke onderwijs- en onderzoeksthema’s. Hierbij valt te denken aan sport, beweging, gezondheid en duurzaamheid. Belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals bewegingsarmoede, talentontwikkeling en ondernemerschap spelen hierin een centrale rol. Daarnaast werden er ook afspraken gemaakt over een verdere verkenning van mogelijke studenten- en onderzoeksprojecten. 

“Wij hebben in ons beleidsplan 2020-2025 ‘Samen naar de Grote Markt’ mooie en stevige ambities geformuleerd als aanjager van de regionale economie in Noord-Nederland en als aanjager om bewegingsarmoede op te lossen in ons verzorgingsgebied. Wij hebben daarbij vanaf het begin gezegd dat we dit niet alleen kunnen en wij samen met anderen de uitdagingen waarvoor we staan moeten en willen op- en aanpakken”, zegt Gudde over het ondertekenen van de intentieverklaring. “Hiervoor hebben we sterke partners en merken nodig. De RUG is zo’n partij. Een instituut met heel veel kennis in huis, waarvan wij graag gebruik willen maken en mee willen samenwerken.”

Ook De Vries kijkt positief naar de formalisering van de samenwerking. “Door het grote maatschappelijke bereik van FC Groningen en de brede academische kennis binnen de RUG te koppelen, creëren we een unieke kans om gezamenlijke doelen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, sport en bewegen te formuleren. Hiermee kunnen we een positieve impact op maatschappelijk vraagstukken genereren.”

Het tekenen van de intentieverklaring vond plaats tijdens ‘Scoren met talent’, een event waarbij kansen voor de sport, onderzoek en het bedrijfsleven centraal stonden. Het evenement werd ingeleid door Eric Datema, founder van Special Forces HR, en Susan Niessen, universitair docent psychologie. Na een interactieve paneldiscussie, met onder anderen manager topsportontwikkeling Wouter Frencken van FC Groningen, vond het tekenmoment plaats. Ten slotte werd nog de Football Science Groningen Award uitgereikt. Deze prijs werd gewonnen door Carolin Arens, met haar onderzoek: ‘A Vector Autoregressive Approach to Better Understand Performance Dynamics in Soccer’.