Economie

Financiële stress door oorlog in Oekraïne bij B&W Groningen

Het college van B en W van Groningen maakt zich zorgen om de gevolgen voor de gemeentelijke schatkist van de oorlog in Oekraïne. De gemeente houdt er rekening mee dat er nu minder geld uit Den Haag komt, en dat is extra zorgelijk omdat Groningen al grote schulden heeft.


Leestijd: 1 minuut

B en W laten dat weten ter gelegenheid van de bespreking van de Gemeenterekening over 2021.

De Groningse gemeenteraad keek woensdag tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie (reces) terug èn vooruit. De raad besprak namelijk de Gemeenterekening over 2021 en de Voorjaarsbrief van het nieuwe college over de ‘opgaven’ voor de komende tijd.

Het college zegt in de Voorjaarsbrief dat de gemeente (college en raad) rekening moet houden met de effecten van de oorlog in Oekraïne. “Op verschillende terreinen zal het ons en onze bewoners en ondernemers raken, zoals stijgende bouwkosten, hogere energielasten, meer opvang van vluchtelingen en mogelijk andere keuzes in Den Haag.” Dat laatste betekent bijvoorbeeld minder rijksgeld voor de gemeente.

Volgens het college is er sprake van “financiële stress”. “Groningen heeft hoge schulden, een lage solvabiliteit en een hoge belastingdruk, maar aan de andere kant ook hoge uitgaven en hoge investeringen.”

Het is daarom belangrijk om over voldoende buffers te beschikken om risico’s op te kunnen vangen, aldus B&W. Volgens het college is de financiële positie van de gemeente Groningen zwak. “Versterking van de financiële positie is noodzakelijk.”