Economie

Gasunie: Afbouw van Russisch gas betekent extra werk en omzet

Het feit dat Nederland en andere Europese landen hun uiterste best doen minder afhankelijk te worden van Russisch gas, levert extra werk op voor de Gasunie. Want in plaats van gas uit Rusland moet er nu gas uit andere landen of via LNG komen. En dat betekent dat er ander gas, en vaak in omgekeerde richting door het leidingennet van Gasunie wordt gestuurd.


Leestijd: 1 minuut

De omzet van Gasunie over het eerste halfjaar van 2022 is daardoor uitgekomen op € 897 miljoen; 25% hoger dan een jaar eerder. De omzetstijging hangt samen met de veranderde gasstromen in Europa sinds de Russische inval in Oekraïne. Hierdoor was er meer vraag naar capaciteit bij Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland (GUD). Door de veranderde gasstromen namen ook de inkomsten van dochter BBL Company toe. Het bedrijfsresultaat van Gasunie steeg met 3% naar € 474 miljoen.

Nieuw tijdperk

Gasunie CEO Han Fennema: “Voor de Europese gasmarkt is op 24 februari 2022 een nieuw tijdperk aangebroken. De invasie in Oekraïne heeft ertoe geleid dat de lidstaten van de Europese Unie de historische stap hebben genomen om de afhankelijkheid van Russisch aardgas zo snel mogelijk af te bouwen. Voor Gasunie betekent de afbouw van Russisch gas een omkering van de internationale gasstromen. Die lopen vanaf nu steeds vaker van west naar oost en van zuid naar noord door Europa.”

“We realiseren ons terdege dat burgers en bedrijven lijden onder hoge marktprijzen voor aardgas. We hebben de afgelopen maanden daarom hard gewerkt aan alternatieven voor Russisch aardgas. Nog dit kalenderjaar verdubbelt de LNG-importcapaciteit van Nederland. Hiermee leveren we dit jaar de grootste bijdrage aan het verruimen van de Europese LNG-importcapaciteit via nieuwe infrastructuur”, aldus Fennema. In Duitsland, dat nog geen LNG-terminals heeft, treft Gasunie voorbereidingen voor netaansluitingen van nieuwe LNG-terminals van derden. Ook ontwikkelt het bedrijf in Noord-Duitsland met partners een vaste LNG-terminal.