Economie

Gasunie: extra import om aan vraag tijdens kou te kunnen blijven voldoen

Gasunie Transport Services (GTS) gaat extra aardgas importeren. Het is één van de maatregelen om aan de verwachte extra vraag tijdens de komende koude dagen te kunnen voldoen.


Leestijd: 1 minuut

Gasunie Transport Services (GTS) – verantwoordelijk voor het transport van gas in Nederland – bereidt zich voor op de koude dagen die in aantocht zijn. Vanaf aanstaande woensdag – als de verwachte weersomstandigheden doorzetten – neemt de vraag naar gas aanzienlijk toe en is er voor de mensen van Gasunie werk aan de winkel: extra teams van medewerkers zijn ‘stand-by’ voor eventuele aanvullende werkzaamheden.

Dit weekend is er nog een aanzienlijk temperatuurverschil tussen het zuiden en noorden van Nederland. Het is weliswaar  extra koud in het noorden, maar heeft dit geen consequenties voor een eventuele extra vraag naar gas, zo laat een woordvoerder weten.

De installaties bij Gasunie staan klaar om aan de verwachte grotere vraag naar gas te kunnen voldoen. Bijvoorbeeld om gelijktijdige inzet van zowel gasimport, Nederlandse gasproductie als van gas afkomstig uit de diverse gasopslagen mogelijk te maken. GTS zet daar onder andere de compressorstations voor in die het aangeleverde gas op druk kunnen houden om het door het netwerk te kunnen transporteren, ook tijdens periode van aanzienlijk hogere vraag naar gas bijvoorbeeld tijdens koudere weersomstandigheden.

Vanwege de afname van de gasproductie uit het Groningen gasveld vindt er meer gasimport uit het buitenland plaats. Doordat het buitenlandse gas een andere kwaliteit heeft, moet dit door de zogenaamde  conversie-installaties bewerkt worden.

De diverse gasbergingen in Nederland zijn voldoende gevuld om piekvraag aan te kunnen.
Gasunie medewerkers staan klaar om bij eventuele storingen direct op te kunnen treden. Het gasnetwerk zorgt ervoor dat onze CV ketels ons kunnen blijven verwarmen, ook nu we buiten te maken hebben met (extreem) winterse taferelen.

https://youtu.be/ZLGfZIOE5C0