Economie

GCC: modewinkels profiteren amper van drukte in binnenstad

Het is de afgelopen weken opvallend druk in de binnenstad, maar mode- en schoenenwinkels profiteren amper van de drommen extra bezoekers. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club. Vooral de grote ketens hebben het moeilijk, maar een plan van aanpak is in de maak.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Groningse winkeltijden gelden ook voor Ten Boer en Haren; tijdelijke verruiming op zondagen
Nieuwe Groningse winkeltijden gelden ook voor Ten Boer en Haren; tijdelijke verruiming op zondagen

Bos verwijst naar cijfers die het CBS dinsdag bekend maakte. De cijfers lieten zien dat onder andere de doe-het-zelfbranche (+26,6 procent), de verkopers van consumentenelektronica (+16,3 procent), en zaken op het gebied van meubels en woninginrichting (+8,8 procent) een goed tweede kwartaal achter de rug hebben, maar dat de kledingbranche en schoenwinkels het lastig hebben. Zo viel de omzet van de kledingbranche bijna een derde (-29,5 procent) lager uit en die van schoenenwinkels ruim een kwart (-25,3 procent).

Verruiming winkeltijden

In Groningen is het beeld niet heel anders, schetst Bos, waarbij met name de grote ketens in de Herestraat, Grote Markt en Vismarkt het moeilijk hebben. Er wordt volgens Bos dan ook gewerkt aan een actieplan. “Landelijk hebben vertegenwoordigers van veertig grote ketens te koppen bij elkaar gestoken om met een plan van aanpak te komen, met maatregelen en acties die vervolgens ook op lokaal niveau uitgerold kunnen worden”, aldus de voorzitter. “Denk dan aan verruiming van de winkeltijden, speciale acties of kortingen of arrangementen in samenwerking met lokale winkeliers”, geeft Bos als voorbeeld.

Binnenkort zit de GCC met onder andere de gemeente, retailers en afgevaardigden van de grote ketens bijeen om de landelijke voorstellen te bespreken. Ook InRetail, de branchevertegenwoordiger van de speciaalzaken, zit dan aan tafel.

Mondkapjes

Ondanks de toenemende drukte in de stad ziet de GCC overigens weinig in het verplichten van mondkapjes, zoals dat nu in drukke delen van Amsterdam en Rotterdam het geval is. “Gelukkig is het aantal besmettingen in Groningen nog geen reden om met zulke maatregelen te komen. Daarnaast ervaren veel mensen het dragen van een mondkapje ook als belemmering dus zolang de noodzaak er niet is, zie ik weinig in een verplichting”, zegt Bos. De voorzitter hamert er daarentegen op om 1,5 meter afstand te blijven houden. “We moeten er alles aan doen om een nieuwe lockdown te voorkomen.”