Economie

Partnerbijdrage

Geld zonder banken: kan dat?

Als je denkt aan geld, dan denk je (al dan niet onbewust) ook aan banken. Je geld dat staat waarschijnlijk voor het overgrote deel op je bankrekening geparkeerd. Als je een betaling doet met je betaalpas, dan verloopt dit via een direct lijntje met je bank, en ook als je iemand via een Tikkie terugbetaalt, je salaris gestort wordt of je je hypotheek of andere vaste kosten betaalt, dan gaat dit via de bank. We kunnen niet zonder, toch? Daar dacht de oprichter van de Bitcoin anders over, en hij lijkt gelijk te hebben gekregen. Er zijn inmiddels al vele andere succesvolle munten geïntroduceerd die niet via de banken verlopen, en zij doen het voor een heel groot deel prima.


Leestijd: 2 minuten

Geld zonder banken: kan dat?
Geld zonder banken: kan dat?

Anders dan bij de muntsoorten die we gewend zijn, zijn er van cryptovaluta zoals de Bitcoin geen echte munten of briefjes. Het geld bestaat uitsluitend virtueel. Er zijn dus geen banken waar massa’s cryptomunten in liggen opgeslagen, en waar je het ieder moment op kunt nemen. Dat is even wennen. We zijn gewend ons geld, in vroeger dagen, fysiek naar de bank te brengen en het hier ook weer op te nemen. Volwassenen van nu hebben in veel gevallen vroeger hun spaarpot met muntjes vast en zeker wel eens omgekeerd aan het loket van een bank, om hun zuurverdiende geld hier achter te laten zodat er gespaard kon worden. Je geld dat bleef, in ieder geval voor je gevoel, vervolgens achter in de kluis van de bank. Opnemen en het terug in je spaarpot stoppen of er iets moois voor kopen, dat kon ieder moment.

Natuurlijk ligt die tijd al een flinke periode achter ons. Ook ons normale betalingsverkeer verloopt steeds vaker digitaal. Geld naar de bank brengen of het er opnemen, we doen het steeds minder. Betalen met een kaartje of een digitale overschrijving is tenslotte wel zo gemakkelijk. Daardoor is voor de meeste mensen het geld dat ze op hun rekening hebben staan niet veel meer dan een getal, een stel cijfers op een schermpje. Eigenlijk niet veel anders dan bij cryptomunten het geval is. Deze liggen weliswaar nergens opgeslagen, je kunt er wel altijd voor kiezen om deze weer om te zetten in regulier geld en dit op je rekening te laten storten.

Stel je doet een betaling in Ethereum, een bekende cryptomunt. Hoe wordt dat dan bijgehouden in je saldo, als er geen bank mee gemoeid is? Dat doen de gebruikers feitelijk zelf. Door grote hoeveelheden computers als een ketting met elkaar te verbinden, kunnen alle transacties en saldi worden bijgehouden zonder kans op fouten of fraude. Een zelf controlerend en regulerend systeem dat zijn waarde al ruimschoots heeft bewezen. Geld zonder banken lijkt, al zijn de mogelijkheden om ermee te betalen nog beperkt, prima te realiseren te zijn!

De redactie van de Groninger Internet Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen op de In Beeld-categorieën.