Economie

Gemeente biedt gratis onbewerkt hout aan

Gemeente Groningen stelt een grote hoeveelheid hout gratis beschikbaar aan geïnteresseerde ondernemers, instellingen en particulieren uit de gemeente. Het gaat om recent gekapt, onbewerkt hout uit de gemeente zelf.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente biedt gratis onbewerkt hout aan
Gemeente biedt gratis onbewerkt hout aan

Op dit moment liggen er 117 boomstammen in opslag bij de gemeente. Het gaat om verschillende boomsoorten van verschillende omvang en leeftijd. De stammen zijn gezaagd in lengtes tot maximaal 5 meter. Binnenkort zullen de bomen op een website worden aangeboden. Daar zullen ook foto’s en andere relevante gegevens staan, waaronder de plaats waar de boom heeft gestaan. 

‘Hout van hier’

De gemeente kapt jaarlijks gemiddeld zo’n honderd bomen die door ziekte, stormschade of andere oorzaken een risico voor de veiligheid zijn geworden. “In de praktijk wordt dit hout vaak gebruikt voor het maken van pallets of het verdwijnt bijvoorbeeld als brandstof in biomassacentrales”, zegt wethouder Glimina Chakor. “Met ‘Hout van Hier’ willen we hoogwaardige toepassingen realiseren, want van hout kun je mooie dingen maken. Bovendien draagt het project bij aan onze ambitie, minder weggooien en meer hergebruiken zodat we in 2050 volledig circulair kunnen zijn.”

Via de website kunnen Groningers hun belangstelling voor een of meer van de bomen kenbaar maken. Als er meerdere belangstellenden zijn voor dezelfde boom, dan ‘wint’ degene die een bestemming of toepassing noemt die het meest bijdraagt aan de Groningse samenleving. De gemeente kijkt dan vooral naar de circulaire bijdrage – hoe hoogwaardiger of duurzamer de toepassing, hoe beter – en de sociale bijdrage – aan bijvoorbeeld werkgelegenheid, opleiding of participatie van Groningers. 

In april kunnen belangstellenden het hout ook nog in het echt zien. Informatie over het hout vind je op www.haalallesuitjeafval.nl/houtvanhier