Economie

Gemeenteraad moet beslissen over opening winkels op zondagochtend

De gemeenteraad zal zich moeten uitspreken over de verplichte zondagsrust in de stad. Dat blijkt uit een brief van burgermeester Koen Schuiling en de Groningse wethouders aan de raadsleden. De discussie over de verplichte sluiting op zondagochtend begon eind januari toen bakkerij Broodje van Eigen Deeg de boodschap kreeg dat zij op zondagochtend de deuren moesten sluiten.


Leestijd: 1 minuut

De kogel is door de kerk: bakkers en winkels blijven dicht op zondagochtend
De kogel is door de kerk: bakkers en winkels blijven dicht op zondagochtend

In de brief aan de gemeenteraad staan drie opties. In het eerste scenario wordt de verordening winkeltijden niet aangepast. De openingstijden voor winkels en daghoreca op zondag blijven dan 12 uur tot 22 uur. In het tweede scenario blijft de huidige verordening winkeltijden bestaan, maar komt er een uitzondering voor brood- en banketwinkels. Zij mogen dan ook op zondagochtend open.

De laatste optie is dat er een uitzondering komt voor alle winkels die vers eetwaar verkopen in de sector dagelijkse detailhandel. Dit zou betekenen dat supermarkten op zondag de deuren mogen openen. Ook (lokale) speciaalzaken die verse etenswaren verkopen, vallen onder deze vrijstelling.

Eind januari werd eigenaar van Broodje van Eigen Deeg, Menno Plagmeijer, door de gemeente op de vingers getikt, omdat hij op zondagochtend broodjes verkocht in de bakkerij. De bakker mag volgens de gemeente pas om 12 uur open om zo de zondagsrust in de stad te beschermen.

Broodje van Eigen Deeg vindt dat de gemeente met twee maten meet. Horeca gelegenheden mogen namelijk wel op zondagochtend open, maar de bakker niet. “De gemeente is van mening dat het de zondagsrust verstoord als de bakker open is, maar volle terrassen verstoren de zondagsrust niet.”

De Groningen City Club, die de belangen van ondernemers in de binnenstad behartigt, vindt het belangrijk dat er duidelijkheid en transparantie komt voor ondernemers. Ze zien het liefst verruimde winkeltijden op zondag, waarbij ondernemers zelf kunnen kiezen of zij wel op niet op zondag open gaan.

Foto: Broodje van Eigen Deeg