Economie

Partnerbijdrage

Glasvezelinternet: waarom je het zou moeten willen

Er valt tegenwoordig aardig wat te kiezen op het gebied van internetabonnementen. Dat is fijn, maar misschien ook wel een beetje verwarrend. Daarom is het goed om te onderscheiden dat er drie soorten zijn, namelijk DSL-internet, kabelinternet en glasvezelinternet. Dat laatste is de meest recente toevoeging, en is ook het meest begeerlijk. We leggen uit waarom je glasvezel internet zou moeten willen.


Leestijd: 2 minuten

Glasvezelinternet: waarom je het zou moeten willen
Glasvezelinternet: waarom je het zou moeten willen

De hoogste snelheden – ook voor uploaden

Glasvezelinternet heeft één reputatie hoog te houden, en dat is dat het snel is. Als de modernste techniek op de markt, is het geavanceerd en in staat tot de hoogste downloadsnelheden. Als je wilt dat alles binnenvliegt, van tv-series tot WeTransfers, dan ben je zeker gediend met een abonnement voor supersnel glasvezelinternet. Maar wist je ook dat als enige bij glasvezelinternet de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid? Dat betekent dus dat versturen en uploaden veel sneller gaat dan bij DSL-internet en kabelinternet. Zeker als je aan online gaming doet, is dat geen overbodige luxe.

Meest stabiele type internet

Naast het snelste type is glasvezelinternet ook veruit het meest stabiele type internetverbinding, zeker in vergelijking met DSL-internet. Ook dat is een belangrijke factor in het plezier dat je van je internetverbinding hebt. We vertrouwen op onze internetverbinding voor van alles tegenwoordig, dus dan is vervelend als de verbinding hapert. Omdat de bandbreedte bij glasvezelinternet bijna oneindig, is de kans zeer klein dat het netwerk overbelast raakt en er problemen met de verbinding gaan ontstaan. Dat betekent zonder frustraties series en films kijken en online gamen!

Omdat het een goed alternatief voor kabelinternet is

Misschien heb je momenteel kabelinternet. Ook daarmee kun je mooie snelheden halen, hoewel niet tot dezelfde hoogtes als bij glasvezelinternet. Kabelinternet is een behoorlijk prijzige vorm van internet. Dat komt omdat er geen concurrentie is. Alleen de beheerder van de televisiekabel in je regio biedt het aan, met als gevolg dat de prijzen hoog zijn. Ook word je dan vaak ook nog gedwongen om er een televisieabonnement bij te nemen. Glasvezelinternet is niet per se duurder dan kabelinternet omdat er wél concurrentie kan zijn, en het kan wél gemakkelijk zonder televisieabonnement als je genoeg hebt aan je streamingsdiensten.

Omdat het kan

Omdat klinkt natuurlijk als een flauwe reden en misschien moeten we wel zeggen: als het kan. Want het feit is dat een deel van de huishoudens in de provincie Groningen nog niet is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit netwerk wordt momenteel nog uitgerold en dat duurt nog wel even. Ben je een van de gelukkigen die wél als is aangesloten, dan kun je dus glasvezelinternet nemen omdat het kan. Omdat jij wél al over deze mooie faciliteit kan beschikken die bovenstaande voordelen met zich meebrengt.

Voorop staat dat je met glasvezelinternet niet per se goedkoop uit bent, hoewel er abonnementen voor verschillende downloadsnelheden bestaan waar je uit kunt kiezen en je dus niet vastzit aan een televisieabonnement. Wil je goedkoop internet, dan kom je vanzelf uit bij DSL-internet, wat internet via de aloude telefoonkabel is. Daarbij is het ontegenzeggelijk zo dat goedkoop duurkoop kan zijn, omdat de snelheden bij DSL-internet behoorlijk beperkt zijn en het ook het minst betrouwbare soort internetverbinding is dat je in huis kunt halen. Glasvezelinternet daarentegen is doorgaans een genot te noemen en daardoor eerder waar voor je geld.