Economie

Partnerbijdrage

Groei aantal internationale studenten: hoe gaat Groningen hier mee om?

In het afgelopen studiejaar nam het aantal studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen iets toe, ten opzichte van een jaar eerder. Afgelopen najaar meldde RUG dat deze groei lager lag dan op voorhand verwacht werd. Een verklaring voor de tegenvallende procentuele groei ligt bij de uitbraak van de pandemie, wat het voor internationale studenten minder aantrekkelijk maakt om naar een stad als Groningen te komen. Nu de pandemie (voorlopig) op z’n retour lijkt en veel landen binnen en buiten Europa hun regels hebben aangepast, lijkt de kans op een groei in het aantal internationale studenten aannemelijk. Niet iedere student kiest voor een studie aan de RUG; werkenden gaan vaker voor bijvoorbeeld NCOI opleidingen. Deze opleidingen kan men (gedeeltelijk) in de eigen tijd volgen.


Leestijd: 1 minuut

Groei aantal internationale studenten: hoe gaat Groningen hier mee om?
Groei aantal internationale studenten: hoe gaat Groningen hier mee om?

Problemen met woningen en docenten spelen ook in Groningen
Voor onderwijsinstellingen in het hele land blijkt het lastig te zijn geschoold personeel te vinden voor het aanbieden van vakken. Wie de vacatures van een partij als NCOI via Indeed of een vergelijkbare website bekijkt zal al snel opmerken dat het aanbod aan vacatures in lijn is met de trend in diverse andere branches; het aantal vacatures ligt veel hoger dan het aantal werkzoekenden. Het maakt dat het voor dergelijke onderwijsinstellingen ieder jaar opnieuw een uitdaging is om de bezetting rond te krijgen. Niet alleen het aantal vacatures bij onderwijsinstellingen is groot. Ook speelt mee dat het voor studenten lastig is om geschikte woonruimte te vinden. 

Kom alleen naar Groningen als je al woonruimte hebt 
Verschillende steden raden studenten aan uitsluitend naar Nederland te komen, wanneer ze vanuit hun eigen land al woonruimte hebben weten te regelen. Men kan geen garantie geven, dat er na de inschrijving bij een Nederlandse universiteit of hogeschool woonruimte gevonden wordt. Ook voor internationale studenten die naar Groningen willen komen geldt dat het verstandig is om vooraf te zoeken naar een kamer of studio. 

Faculteit Wijsbegeerte en University College populair
Bij de faculteit Wijsbegeerte, waar onder meer de studie Filosofie aangeboden wordt, groeide het aantal studenten het afgelopen studiejaar met circa negen procent. Bekijk deze opleiding, om te zien of een dergelijke studie wat voor jou kan zijn. Er zijn verschillende opleidingsinstituten naast de RUG, die deze opleiding aanbieden. Ook bij het University College in Groningen zag men het aantal studenten sterk groeien: 7,2%. Bij andere faculteiten lag het aantal studenten nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. De verwachting is dat deze trend zich door zal zetten.