Economie

Partnerbijdrage

Groningen en het Coronavirus

Sinds de uitbraak van het Coronavirus is ook Nederland in de ban en ook in Groningen gelden de veiligheidsmaatregelen. Zoveel mogelijk thuisblijven en als het niet anders kan anderhalve meter afstand houden, hoesten of niezen in de elleboog en vooral vaak handen wassen. Alleen dan kan de besmetting een halt worden toegeroepen.


Leestijd: 2 minuten

GGD Groningen: Groningen heeft laagste besmettingsgraad van Nederland
GGD Groningen: Groningen heeft laagste besmettingsgraad van Nederland

De studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben het landelijk nieuws gehaald toen zij tegen beter weten in met zijn 900-en op wintersport gingen in Corona besmet gebied. Gelukkig heeft dat niet geleid tot een significante stijging van het aantal besmettingen in Groningen en omgeving.

Veel mensen hebben van hun werkgever te horen gekregen dat zij thuis moeten werken. Dit wordt normaalgesproken best als prettig ervaren, maar niet iedereen kan of wil dit. Bovendien heeft niet iedereen een geschikte werkplek en vaak werken er meerdere mensen thuis, hetgeen gepaard kan gaan met de nodige overlast en dus liggen irritaties op de loer. En dan hebben we het nog niet eens over gezinnen met basisschoolkinderen, waarvan de ouders hun eigen kinderen moeten lesgeven. Het is echter niet anders en iedereen moet ermee dealen. Ondertussen kunnen we niet wachten tot we in elk geval de kids weer met hun rugzak op hun rug naar school kunnen sturen, waar zij in hun eigen wereld, met de eigen klasgenootjes kunnen omgaan en les krijgen van hun eigen professionele leerkracht. De moeders hebben dan weer wat meer bewegingsvrijheid en kunnen hun vrije tijd doorbrengen met een bezoek aan de stad met je heuptasje om. Tot die tijd kunnen zij bijna alleen nog maar online winkelen, op zoek naar bijvoorbeeld een mooie nieuwe handtas.

Voor die gedwongen thuiswerkers die daar nog niet zo bedreven in zijn heeft de Groninger Internet Courant een goede tip: zij kunnen deelnemen aan een gratis cursus ‘Online werken en vergaderen’. De initiator van de cursus weet uit ervaring dat veel mensen lang niet weten wat er allemaal mogelijk is in de wereld van online werken en dat is een gemiste kans. Als mensen meer kennis hebben van de mogelijkheden en met de juiste programma’s werken wordt het thuiswerken veel aantrekkelijker.

Er zijn bronnen die vermoeden dat het thuiswerken door de crisis aanzienlijk beter in het zadel wordt geholpen door deze bizarre situatie, waarin mensen zich noodgedwongen de kunst van het thuiswerken eigen moeten maken.

Denk niet in bedreigingen maar in kansen, het devies vanuit marketing en andere business opleidingen, dat voorheen gemakkelijk gegeven werd. Door de Coronacrisis kan het niet anders of de kansen worden zichtbaar gemaakt en men zal er ongetwijfeld positieve leermomenten uit bewaren en meenemen naar de toekomst. Hoe mooi zou dat zijn, dezelfde productiviteit met minder reistijd, op professionele wijze meer thuiswerken en op die manier meer quality time overhouden voor huis en gezin.

Natuurlijk wil iedereen ook weer graag terug naar het ‘gewone’ leven, mensen ontmoeten, sociale contacten onderhouden, de favoriete sport beoefenen, uitgaan en …. komende zomer weer met vakantie gaan. Maar zover is het nog lang niet.