Economie

Groningen is enige provincie waar de economie krimpt en dat komt door de gaswinning

De provincie Groningen is de enige provincie van Nederland waar de regionale economie het komende jaar krimpt. Maar: de Groningers hoeven zich geen zorgen te maken, want die krimp wordt vooral veroorzaakt door het verder dichtdraaien van de gaskraan. Zou je die cijfers niet meerekenen, dan doet Groningen gewoon keurig mee met de andere provincies, waar de economie wel groeit. Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Bureau van ING.


Leestijd: 1 minuut

Pilot met luchtapp Oosterhorn wordt verlengd
Pilot met luchtapp Oosterhorn wordt verlengd

Met de gaswinning meegerekend komt de economische krimp in de provincie volgend jaar uit op 0,3 procent en dat is net zoveel als in 2019. Wordt de gaswinning niet meegenomen, dan stijgt de economie in Groningen met 1,6 procent en dat is een fractie hoger dan het landelijke gemiddelde (1,5 procent). De regio Delfzijl krijgt het komend jaar wel moeilijk dankzij een ongunstige sectorstructuur en bevolkingsontwikkeling. 

Groningen doet het dan ook beter dan Drenthe (0,8 procent) en Friesland (0,9 procent). Hekkensluiter in de lijst is Limburg, waar de economie met 0,7 procent stijgt, zo verwacht ING. Flevoland groeit in 2020, zo verwacht ING, met 2,4 procent bovengemiddeld. Er is relatief veel bedrijvigheid in de zakelijke dienstverlening en daarnaast groeit de bevolking er veruit het hardst van alle regio’s. Mensen in Flevoland zijn bovengemiddeld actief op arbeidsmarkt en dat betekent een extra impuls aan de economische dynamiek in tijden van loonstijging en koopkrachtverbetering. In 2019 liet Utrecht (3,4 procent) de beste groeicijfers zien. Dat kwam vooral door een provinciale herindeling. Utrecht kreeg er twee gemeenten bij.