In een reactie laat Groningen Seaports weten dat ze hebben kennisgenomen van de uitzending over de grondtransacties in de Eemshaven met betrekking tot de komst van het Google-datacenter. “Groningen Seaports herkent zich niet in het geschetste beeld en neemt afstand van de conclusies die in de uitzending aan de orde komen”, zo valt te lezen in een statement.
Nieuwsuur onderzocht tal van notariële aktes, notulen, taxatierapporten, jaarverslagen en andere documenten. Daaruit bleek dat Groningen Seaports voor tientallen miljoenen euro’s aan grond kocht en verkocht om plek te maken voor het Google-datacentrum in de Eemshaven. Daarbij zou de belangrijkste grondeigenaar, familiebedrijf Bakker Bierum, in het geheim kostbare windmolenrechten hebben gekregen. Volgens Nieuwsuur werden andere kleinere boeren gedupeerd.
Seaports zou onbevoegd grond hebben verkocht en bovendien zou het toezicht op het geprivatiseerde havenbedrijf tekort zijn geschoten. De provincie Groningen en twee gemeentes in het havengebied zijn de enige aandeelhouder en ze zijn zeer actief betrokken bij de besluitvorming van Groningen Seaports, aldus Nieuwsuur.
Gedeputeerde IJsbrand Rijzebol heeft laten weten onderzoek te gaan doen naar de gang van zaken. “Groningen Seaports wacht vol vertrouwen het onderzoek van de Provincie Groningen af en zal daar actief en in openheid aan meewerken”, aldus het havenbedrijf.
Economie
Groningen Seaports herkent zich niet in beeld van ‘vriendjespolitiek bij grondtransacties’
Groningen Seaports herkent zich niet in het beeld, dat is opgeroepen in Nieuwsuur. De onderzoeksredactie van het tv-programma stelde op 11 mei dat Groningen Seaports onbevoegd koopovereenkomsten en contracten afsloot bij de handel in grond, bedoeld voor het grote datacenter van Google. Volgens Nieuwsuur was er sprake van ‘vriendjespolitiek met miljoenendeals’.
Leestijd: 1 minuut