Economie

Groninger Cooking Bag stimuleert duurzaam en gezond koken: eten blijft urenlang warm

De Groningse onderneemster Rianne Schuurman uit Nieuwolda lanceert, in samenwerking met Sociaal ontwikkelbedrijf Afeer in Winschoten, de Cooking Bag Company. Met de Cooking Bag blijft het eten in een pan urenlang warm. Sterker nog: je hoeft de maaltijd minder lang te koken. “Je kunt gezond en energiezuinig koken, tijd over hebben om live of online aandacht te besteden aan je gezin en vrienden en een kans geven aan vrouwen in Groningen, Gambia en Ghana”, zegt Schuurman.


Leestijd: 2 minuten

Groninger Cooking Bag stimuleert duurzaam en gezond koken: eten blijft urenlang warm
Groninger Cooking Bag stimuleert duurzaam en gezond koken: eten blijft urenlang warm

Schuurman maakte tijdens een vakantie in Ghana kennis met de Afrikaanse (New) Cooking Bag in de werkplaats van de daar woonachtige Ellen Seldenthuis. Samen met Ghanese vrouwen produceert zij al jarenlang Cooking Bags voor met name de Ghanese markt. "Ik was meteen enthousiast. Je hoeft het eten maar even te koken en zet de pan dan in de Cooking Bag. Het eten gaart vanzelf verder, de vitamines blijven behouden en de maaltijd blijft lang warm. Dus gezond en ideaal voor als bijvoorbeeld je kinderen een voor een thuis komen na het sporten. Het eten staat continu klaar.’ Wat Schuurman ook aansprak was de vrije tijd, of zoals zij het noemt ‘me-time’, die het oplevert en de energiebesparing. ‘De link met onze gasprovincie was snel gelegd. Minder gas, minder energie gebruiken, dat willen we allemaal."

Naaiatelier
Nadat Schuurman samen met de stichting Buzz Women en Seldenthuis het Ghanese project met succes in Gambia had gekopieerd, besloot ze bij terugkeer in Nederland ook hier met lokale vrouwen Cooking Bags te gaan produceren. Sociaal ontwikkelbedrijf Afeer beschikt over een professioneel naaiatelier en toonde meteen interesse. Directeur Johan van Dam: "Wij stimuleren maatschappelijk verantwoord ondernemen en de ontwikkeling van innovatieve en duurzame producten. Daarom is het heel mooi dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de Cooking Bag." De Cooking Bag is gemaakt van hennepstof en gevuld met vezels van de vezelhennepplant. Een plant die snel groeit, weinig water en voeding vraagt en wordt geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat past in Schuurmans duurzaamheidsplaatje van mens- en milieuvriendelijk ondernemen.

‘Cook & Give’
Het motto van de Cooking Bag Company is ‘Cook & Give’. De opbrengst van de Cooking Bags gaat naar de Cooking Bag projecten in Ghana en Gambia. Dave Jongeneelen, directeur Buzz Women: "Dit project sluit prachtig aan bij ons programma ‘Buzz Green’ waarin wij de Gambiaanse vrouwen trainen in klimaatactie en 'groen' ondernemerschap. De Cooking Bag is de ultieme win-win-win: goed voor de vrouwen, hun gezondheid en het milieu."

Verkrijgbaar in webshop
De Cooking Bag is in verschillende kleuren en varianten, ook die uit Ghana, verkrijgbaar in de webshop: www.cookingbagcompany.nl.

Rianne Schuurman met een Cooking Bag
Rianne Schuurman met een Cooking Bag